La presidenta de la Lliga Reumatològica Catalana critica la manca de protocols clars per a persones amb necessitats especials per la COVID-19, en el debat sobre el dret a la salut convocat per ECOM

El debat virtual sobre el dret a la salut pública i de qualitat durant l'emergència sanitària, organitzat per ECOM el passat dijous 2 de juliol, ja està disponible al nostre canal de YouTube. El debat, que forma part de la iniciativa impulsada per ECOM, Els Drets a Debat, va comptar amb la participació de la presidenta de la Lliga Reumatològica Catalana, Elisenda de la Torre Hervera, i la representant del Programa de Malalties Minoritàries i Discapacitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l'Olimpia Garcia Fibla.

L'Elisenda de la Torre va criticar en el debat virtual la manca de protocols clars per a persones amb necessitats especials i va assenyalar la solitud en què es va trobar l'entitat que representa davant la gestió i la manca de comunicació amb les administracions. Una gestió que des de l'administració, l'Olimpia Garcia, va admetre que havia "desbordat" el sistema i que, per tant, van actuar "apagant focs", ja que va primar la urgència i el sistema va quedar saturat.

La garantia del dret a la salut durant l'emergència sanitària

"Ens vam trobar tan sobrecarregats de feina i vam haver de fer un esforç tan gran per poder atendre a tothom que ens demanava ajuda, que no ens vam poder ocupar de la discapacitat de cada persona", explicava l'Elisenda de la Torre en relació amb el col·lapse en el sistema sanitari. Un dels àmbits en què la pandèmia també va afectar més a les persones amb discapacitat va ser el desabastiment d'alguns medicaments que també eren fàrmacs útils per tractar la Covid-19, amb la qual cosa a algunes persones els van haver de canviar la medicació que prenen habitualment.

Davant la situació d'emergència sanitària que va sorgir amb la COVID-19, l'Olimpia Garcia va afirmar que hi va haver vulneracions en col·lectius que ja es trobaven en una situació de vulnerabilitat, a causa del moment de desbordament que es vivia per la situació.

L'accés a la salut pública i de qualitat davant d'un possible nou rebrot

"Una de les coses que hem après és la necessitat de tenir recursos humans, materials i econòmics", va assenyalar l'Elisenda de la Torre i va afegir que ara ja "podem pensar en protocols sobre com hem de dirigir-nos a la població o com s'ha de cuidar la població per col·lectius" per tal de no trobar-nos altre cop en una situació similar. Ja que, per a la presidenta de la Lliga, un dels aspectes en què es va fallar més des del Departament de Salut és la manca de l'acompanyament als pacients que necessiten una atenció regular per les seves patologies.

D'altra banda, la Covid-19 també ha suposat una oportunitat, ja que des de la perspectiva del Departament de Salut, l'Olimpia Garcia, admet que han après a la força i que han de canviar la seva manera de treballar, perquè fina ara han estat treballant amb un sistema de "diagnòstic, tractament i curació o no curació". Tanmateix, Garcia va comentar que s'ha de treballar cap a una visió més holística que també inclogui una perspectiva des de la discapacitat, que ja és la línia, com va comentar, on apunten les reflexions que ja s’havien començat a fer dins el Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat abans de la COVID-19.

El rol clau de les entitats en l’atenció i el suport a les persones

Quant al rol de les entitats davant la gestió de la Covid-19, De la Torre assegura que, tot i que les pèrdues pel coronavirus han estat enormes per les persones que han mort a causa de la malaltia, aquesta pandèmia també ha donat una oportunitat a les entitats i les organitzacions per treballar d'una altra manera i innovar en les accions que es porten a terme des de les entitats. Un dels exemples més clars és l'assistència mèdica telemàtica, ja que segons assegura, de vegades sí que es pot donar una assistència mèdica de qualitat de forma telemàtica.

Tal com assenteix l'Elisenda, des de les entitats han treballat per atendre la gran quantitat de trucades que els arribava de "persones amb sensació de desemparament, perquè trucaven al cap i no els agafaven el telèfon". I afegeix que davant la situació només "parlaven amb ells per alliberar-los de l'angoixa, però no hi havia recursos". En aquest sentit, l’Elisenda va valorar que les entitats van desenvolupar un paper molt important d'informació i transmissió d’informació a les persones vinculades a les organitzacions.

Així mateix, l’Olimpia Garcia, va destacar la importància del tàndem Administració-entitats  i de que hi hagi una comunicació fluïda entre ambdues parts perquè "les entitats són les que estan en contacte i a primera línia amb les persones en situació de vulnerabilitat i saben les necessitats de la població, i nosaltres les hem d'escoltar com a administració".

Eines per atendre bé a les persones amb discapacitat física

Segons Garcia, falten "eines formatives de la part sanitària i l'apoderament de les persones amb discapacitat" per atendre bé a les persones amb discapacitat física davant d'una nova emergència sanitària. A més, Garcia concreta que és necessària la formació perquè les accions que es duguin a terme a CatSalut siguin inclusives i, per tant, també tinguin en compte les necessitats de les persones amb discapacitat física.

En aquest àmbit, l'Elisenda de la Torre també va demanar "recursos, que no ens tornem a trobar que falta personal, material i protocols per quan hi ha crisi", i també afegeix que són necessaris "equipaments, dotacions que siguin accessibles i recursos fins i tot per qui no domina les tecnologies".

Per últim, en referència a l'autonomia de les persones amb discapacitat, l'Olimpia Garcia va ser molt clara: "en les persones amb discapacitat el puntal és l'autonomia i hem de fomentar-la. El foment d'aquesta autonomia s'ha de fer amb comunicació, sensibilització i adaptació. Això s'està treballant per tenir-ho sistematitzat".