Web d'ECOM

Saltar al menú principal


Utilitats de la web d'Ecom


ECOM - Menú principal

Saltar al contingut


notícies

inici » notícies » detall de la notícia

enllaços d’interès:

ECOM forma el personal de centres esportius municipals sobre atenció a la diversitat

Dins del programa Barcelona Esport Inclou, de l’Institut Barcelona Esports, ECOM és l’entitat encarregada de la formació del personal dels centres esportius –des de direccions i atenció al públic, passant per personal tècnic, manteniment, de neteja i comunicació, entre d’altres- en l’atenció adequada a la diversitat.

Els objectius que es planteja ECOM per aquesta formació són afavorir la normalització i l’ús de les instal·lacions esportives per part de les persones amb discapacitat; fomentar el respecte a la diversitat; promoure actuacions i accions per sensibilitzar sobre la realitat de les persones amb discapacitat.

Des de l’any 2008 ECOM ha realitzat formacions adreçades al personal d’atenció al públic dels diferents poliesportius municipals, i l’any passat es va fer un pas endavant i es va dissenyar una formació més a mida. És per això que la formació: “Atenció a la diversitat. I al nostre centre com ho fem?” es realitza en els propis centres esportius i s’adapta a les necessitats especifiques de cada poliesportiu.

De les tres hores de durada de la formació, la dues primeres són pràctiques i ofereixen la possibilitat als i les alumnes de realitzar el recorregut amb cadira de rodes que farien les persones amb problemes de mobilitat pel CEM, o experimentar també el recorregut fet per les persones amb discapacitat visual. A més, es farà un taller per intervenir davant la discapacitat auditiva: llengua de signes, lectura labial, simulació; i un de discapacitat intel·lectual i transtorn mental: reflexions, veritats i mentides. Per acabar aquesta part es farà un qüestionari d’accessibilitat del centre.

La tercera hora de la formació és teòrica, i s’hi tractarà la terminologia bàsica per evitar estigmatitzacions; les diverses tipologies de discapacitat i l’atenció a la diversitat.

La metodologia emprada és didàctica i eminentment pràctica. Es busca que, a partir de viure en primera persona les situacions que es troben les persones amb discapacitat en la pràctica esportiva, els i les treballadores de CEMs se sensibilitzin i eliminin estereotips i idees preconcebudes i prejudicis vers la discapacitat,i contribueixin a construir espais més inclusius.

El programa Barcelona Esport Inclou –després del primer “l’Esport sense Barreres” (Barreres Zero)- va néixer el 2011, arrel de la col·laboració entre l’Institut Barcelona Esports i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, per consolidar l’enriquiment de la vida esportiva de la ciutat de Barcelona, tot garantint el dret a la pràctica de l’esport en el col·lectiu de persones amb discapacitat, millorar la seva qualitat de vida i col·laborar en l'objectiu d'una societat normalitzadora i inclusiva, respectuosa amb la diversitat. El seu objectiu principal és fomentar la pràctica d’activitat fisicoesportiva de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona, de tal manera que puguin fer-ho en igualtat de condicions amb la resta de població. Un dels objectius d’aquest programa es formar tots els professionals implicats per donar-los eines per fomentar la participació i inclusió del col·lectiu de persones amb discapacitat.


ecom (4 símbols ecom)

Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a, 08011 Barcelona
tel. 93 451 55 50 fax 93 451 69 04 ecom@ecom.cat