15 organitzacions de la societat civil catalana demanen al govern català la preservació del model social de caixes d’estalvi

La Plataforma en defensa de les caixes d’estalvi, de la qual en forma part la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (plataforma a la qual pertany la Confederació ECOM Catalunya), ha reclamat al govern català que preservi el model social de caixes d’estalvi. Aquesta petició es va fer en el marc de la jornada ‘De Caixes a Bancs, la fi del compromís amb la societat?’ que es va celebrar el passat 21 de gener a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

Les 15 organitzacions, que formen part de la Plataforma en defensa de les Caixes d’Estalvi, també van demanar que en els òrgans de govern de les caixes d’estalvi es mantingui la presència de les organitzacions socials del país. Durant la jornada ‘De Caixes a Bancs, la fi del compromís amb la societat?’ també es va voler reclamar que els excedents de les caixes d’estalvi es mantinguin a la societat catalana, i per tant, es continuïn invertint a Catalunya en projectes socials.

Per la seva banda, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras va qualificar d’”antisocial” la bancarització de les Caixes d’Estalvi. Guiteras també va destacar que la implicació dels agents socials és clau per mantenir la protecció social.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya és una organització de tercer nivell constituïda l’any 2003 per les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. En formen part 29 organitzacions de segon nivell (federacions i agrupacions) que representen més de 3.000 entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social.

El Tercer Sector Social fa referència a aquelles entitats no governamentals i no lucratives que treballen en el camp social. Actualment, a Catalunya aquest sector inclou 7.500 entitats, representa un 2,8% del PIB, dóna feina a 100.000 persones i presta serveis a 1,7 milions de persones.