La nova Llei Audiovisual imposa obligacions d'accessibilitat als continguts de les televisions

La Llei General Audiovisual, aprovada pel Congrés dels Diputats la setmana passada, imposa per primera vegada a les televisions obligacions d'accessibilitat per als seus continguts. En concret, les mesures d'accessibilitat establertes, en un escalat progressiu que arriba fins a l'any 2013, consisteixen en la subtitulació, l'audiodescripció i l'emissió a llengua de signes. Fins al moment, només RTVE tenia el deure legal d'adoptar aquestes mesures d'accessibilitat, d'acord amb la Llei de Finançament aprovat l'any 2009.

Amb la nova Llei General Audiovisual, les obligacions d'accessibilitat s'estenen a totes les televisions que tinguin la consideració de servei públic, així a totes les d'àmbit estatal. En relació amb el subtitulat, per exemple, les televisions de servei públic hauran d'arribar al 90% de tota la programació el 2013, i les d'àmbit estatal, al 75%, en aquesta mateixa data.

Encara que el col·lectiu de persones amb discapacitat, a través del Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), demanava major intensitat en els percentatges o en les hores mínimes d'emissions accessibles, dels que finalment han estat aprovats, en general es valora molt positivament que les exigències d'accessibilitat assoleixin legalment enmig televisiu, en tant que suposa un avenç per a l'objectiu d'accessibilitat universal i per a la garantia dels drets de les persones amb discapacitat.

Font: Europa Press