Les malalties neurodegeneratives centren l’edició d’aquest diumenge de La Marató de TV3

L’EMISSIÓ OCUPARÀ LA GRAELLA TELEVISIVA DURANT MÉS DE 15 HORES I PARAL·LELAMENT ES FARAN ACTES A TOT CATALUNYA

La XXII edició de 'La Marató de TV3', que se celebra aquest diumenge 15 de desembre, està dedicada a la investigació de les malalties neurodegeneratives, “per a prevenir-les i curar-les en el futur, però sobretot per a millorar la qualitat de vida dels afectats”, segons explica la fundació.

Les malalties neurodegeneratives són patologies cròniques i progressives del sistema nerviós central ocasionades per la pèrdua continuada de neurones del cervell i de la medul•la espinal. Entre les més conegudes, l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple, el Parkinson, l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o la distròfia muscular, que produeixen grans canvis físics i de conducta als afectats i que comporten una alta dependència.

Tot i que s’ha avançat en el coneixement d’aquestes patologies, encara se’n coneixen les causes i només se sap que entre l’1% i el 10% són hereditàries. Cap d’aquestes malalties no té cura i tan sols hi ha teràpies per alentir l’aparició dels símptomes i per disminuir les greus limitacions que produeixen en les persones que les pateixen. Com que són degeneratives, es tracta de processos progressius que a mesura que passen els anys, són més greus. Per exemple, poden ser problemes motors i que el pacient acabi immòbil o en cadira de rodes.

La malalties del cervell ja van protagonitzar les edicions de La Marató del 1996 i 2005, i aquest any, sota el lema ‘La solidaritat no degenera’, comptaran amb un miler de línies telefòniques que seran ateses per 2.4000 persones. L’emissió d’aquest diumenge combinarà el testimoni real d’afectats –com l’ex president de la Generalitat, Pasqual Maragall- amb la divulgació científica i l’entreteniment.