NOVETAT ECOM: Nova guia on line de suport a les famílies d’infants o joves amb discapacitat física i/o orgànica

La guia ofereix informació i recursos especialitzats per a infants i joves amb discapacitat física i/o orgànica així com diferents estratègies per orientar les famílies en com defensar i exigir la igualtat de drets per als seus fills i filles. Així mateix, l’entitat ha posat en marxa un servei específic d’assessorament i atenció a les famílies.

Els infants i joves amb discapacitat tenen els mateixos drets que qualsevol altre infant o jove però, igual com passa amb la resta de la població amb discapacitat, sovint es troben amb múltiples traves o dificultats per poder exercir-los amb igualtat d’oportunitats, una situació que resulta esgotadora per a les seves famílies, que sovint se senten soles i sobrepassades. Conscients d’això, i també sabent del desconeixement que de vegades tenen les famílies dels recursos a què poden accedir per a l’atenció dels seus fills i filles, ECOM hem creat, dins el seu web (www.ecom.cat) ‘La guia de suport a les famílies per a la defensa dels drets dels infants i joves amb discapacitat i hem posat en marxa un servei específic d’assessorament i orientació a les famílies d’infants i joves amb discapacitat física.

Guia de suport a les famílies

La “Guia de suport a les famílies per a la defensa dels drets dels infants i joves amb discapacitat física” està estructurada en relació als drets principals que els infants i joves amb discapacitat tenen reconeguts a través de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per l’ONU el 2006, que no són ni més que els mateixos drets que qualsevol altre infant o jove.

Aquests drets principals són set, el dret a l'accessibilitat, a l'educació i a la formació, l'educació, la salut, l'habilitació i la rehabilitació, el treball, la protecció social, i el lleure i l'esport. La guia inclou un apartat específic per a cadascun d’ells.

Dins de cada apartat –o el que és el mateix, dins de cada dret–, la guia inclou sempre un apartat d’informació i recursos existents adreçats a infants i joves amb discapacitat física, per tal que les famílies en puguin ser coneixedores i sàpiguen on i com els poden sol·licitar. Segons el dret, també s’inclou un apartat de Preguntes Freqüents, i en segons quins també –sovint en aquells drets en què hi sol haver més dificultat per a poder-los exercir–, s’inclou un apartat d’Estratègies per a la defensa del dret en qüestió, en el qual se suggereixen a les famílies orientacions sobre com intentar superar algunes de les barreres amb què es poden trobar a l'hora de voler excercir un determinat dret.

Servei d'assessorament i acompanyament a les famílies

El servei d’assessorament i orientació que ECOM hem posat en marxa, dirigit de manera específica a les famílies d’infants i joves amb discapacitat física i/o orgànica, neix amb l’objectiu d’oferir suport a les famílies en tot allò que tingui a veure amb la cura i el desenvolupament dels seus fills i filles, i la seva participació a la comunitat en igualtat d’oportunitats. I sobretot té la voluntat d’esdevenir un recurs per acompanyar les famílies i orientar-les per tal que puguin guiar els seus fills i filles en el camí del seu empoderament personal i contribuir i ajudar a que aquests puguin esdevenir en el futur persones adultes amb un projecte de vida autònoma i independent.

Per contactar amb el servei d’assessorament, us heu d’adreçar a Isabel Macarulla, responsable de l’Àrea d’Acció Social, en el correu electrònic acciosocial@ecom.cat o en el telèfon 93 451 55 50.