Web d'ECOM

Saltar al menú principal


Utilitats de la web d'Ecom


ECOM - Menú principal

Saltar al contingut


notícies

inici » notícies » detall de la notícia

ECOM ha presentat les conclusions de l’estudi d’impacte de l’assistència personal en les persones amb discapacitat física al Congrés Inclusió.cat

El passat 3 de juliol, en el marc del Congrés Inclusió.cat, ECOM va fer públiques les conclusions de l’estudi de l’impacte de l’assistència personal en les persones amb discapacitat física que ha dut a terme després de més d’una dècada gestionant una experiència pilot, que va ser impulsada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya el 2007. L’estudi s’ha dut a terme en col·laboració amb un equip d’investigadors liderat per Marc Satorras, professional que compta amb més de 15 anys d’experiència en consultoria en l’àmbit de la salut i el sector social.

L’objecte d’aquest estudi, promogut també en col·laboració amb el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que n’ha assumit el finançament, ha estat trobar evidència sobre l’impacte del servei en la vida de les persones per, tenint presents les conclusions extretes, seguir impulsant el desplegament de l’assistència personal a Catalunya.

UN ESTUDI BASAT EN DEU ANYS D’EXPERIÈNCIA REAL

“El servei d’assistència personal millora la qualitat de vida de les persones usuàries?”, ha estat la pregunta marc d’aquest estudi, que ha analitzat l’assistència personal en quatre dimensions, d’acord al marc conceptual i els objectius propis del servei d’assistència personal. Aquestes quatre dimensions han estat: vida independent, autodeterminació, satisfacció amb un mateixa, i càrrega i estrés familiar.

Per mesurar l’impacte del servei s’han desplegat un seguit de tècniques qualitatives i quantitatives, amb dos talls temporals, i duent a terme una comparació entre dos grups de persones de característiques similars, un grup format per persones usuàries del servei d’assistència personal (format per 33 persones, 16 dones i 17 homes) i un altre grup de persones no usuàries (format per 14 persones, 8 dones i 6 homes).

LES PRINCIPALS CONCLUSIONS: MILLORA DEL DRET A DECIDIR I A VIURE EN LA COMUNITAT, DE L’AUTOESTIMA I EL BENESTAR EMOCIONAL

Les persones usuàries del servei han constatat en l’estudi un millor desenvolupament personal en autodeterminació, responsabilitat i autogovern, així com un increment d’independència i participació i inclusió a la vida comunitària, juntament amb una millora de l’autoestima i de benestar emocional, en reduir-se els sentiments d’inferioritat i d’ésser una càrrega per al seu entorn.

Els resultats obtinguts demostren que actualment l’Assistència Personal és el servei que millor garanteix els drets de les persones amb discapacitat física per dur a terme el seu projecte de vida i viure en comunitat, permetent-los esdevenir ciutadania activa i afavorint la seva participació en la vida comunitària, i evitant la institucionalització i la cessió de drets, responsabilitats i decisions en persones o entitats alienes.

L’assistència personal implica llibertat, independència i capacitat d’improvisació per part de les persones amb discapacitat física, així com un canvi de rol de les persones amb discapacitat que assumeixen la responsabilitat de la seva pròpia vida i no esdevenen beneficiàries de decisions que prenen altres persones o serveis. Alhora també implica un canvi de rol del professional que presta l’atenció que passa a ser un facilitador del projecte de vida de “l’altre”. En l’assistència personal és la persona amb discapacitat qui decideix quan, com i en quines activitats de la seva vida farà ús d’aquest suport. I l’assistent personal és el professional que li presta el suport que necessita per realitzar les activitats que faria en absència de limitacions funcionals, i que li facilita gaudir del màxim nivell d’autonomia en el desenvolupament del seu projecte de vida i li facilita l’exercici de l’autodeterminació.

El servei d’assistència personal és un servei que s’ofereix els 365 dies de l’any i que va en consonància amb la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU i les polítiques actuals europees que posen el 2020 com a data per aconseguir una veritable desinstitucionalització de les persones i una aposta per la vida en els entorns comunitaris, com a polítiques d’abaratiment de costos i de millora de qualitat de vida de les persones en situació de dependència.


ecom (4 símbols ecom)

Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a, 08011 Barcelona
tel. 93 451 55 50 fax 93 451 69 04 ecom@ecom.cat