Capdevila alerta que la llei de l’autonomia personal serà ‘insostenible’ si l’Estat no hi aporta més diners

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va demanar ahir a la ministra d'Educació i Polítiques Socials, Mercedes Cabrera, que s'augmenti el finançament de la llei de l'autonomia personal perquè és «totalment insuficient» i «insostenible en el futur». Durant el ple del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, Capdevila va destacar que la Generalitat aporta aquest any 702 milions d'euros a atendre els primers beneficiaris de la llei, que són unes 55.000 persones amb dependència de grau 3 i de grau 2 nivell 2, mentre que l'Estat n'aporta només 145. És a dir, que per cada euro que el govern de Madrid destina al sistema, la Generalitat n'aporta 3,45. Capdevila considera que, aplicant els criteris fixats en la norma estatal, l'Estat hauria d'aportar aquest any 307 milions, i no 145, al desplegament de la normativa.

També ahir va tenir lloc la conferència sectorial que va aprovar les subvencions que destina l'Estat a programes de l'àmbit de l'atenció social, que comprenen les polítiques d'atenció a les famílies, infància maltractada o el finançament dels serveis socials bàsics de Catalunya. Capdevila va recordar que des de l'any 2000, els fons estan congelats i va demanar a la ministra Cabrera l'increment de tots. En especial, dels que es refereixen als serveis socials bàsics. La consellera va recordar que hi ha «una implicació molt forta de l'administració local» en els serveis socials, però la congelació de la subvenció només provoca més càrrega per als treballadors socials.

Per la seva part, la ministra Mercedes Cabrera va assegurar ahir que és «un sistema molt complex» que exigeix la col·laboració de les diferents administracions. A més, va afegir que a partir de la tardor el problema del finançament «es posarà damunt la taula» i que està convençuda que les administracions «actuaran responsablement». Cabrera va recordar el compromís del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, amb la llei de l'autonomia personal però que això no vol dir que «la conjuntura econòmica no tingui influència o relació en el desplegament de la llei».

Font: EL PUNT