Iniciativa pionera en la UE: Els notaris creen una web sobre protecció jurídica dirigida a persones amb discapacitat

El Consell dels Notaris de la Unió Europea (CNUE) ha obert una pàgina web (http://vulnerable-adults-europe.eu/Questions.aspx?lang=es&c=es) per a persones vulnerables en Europa amb l’objectiu de facilitar la informació sobre les mesures de protecció jurídica a les persones grans o amb alguna discapacitat en els 22 Estats europeus amb sistemes notarials. Realitzada amb el suport de la Comissió Europea, està disponible en anglès, espanyol, francès i alemany.

Aquesta eina té com a objectiu ajudar als ciutadans que desitgin conèixer els instruments d’autodeterminació a la seva disposició, tals com poders preventius, documents de voluntats anticipades o nombrar un tutor a la seva disposició.

Segons ha informat aquest dijous el Consell Nacional del Notariat, la protecció jurídica de les persones vulnerables, i en particular dels adults, genera cada cop més una major protecció per part de la societat europea. Amb molta freqüència, els europeus resideixen, treballen o són hospitalitzats en un Estat membre diferents del que procedeixen. El seu patrimoni també pot està repartit entre varius Estats.

Aquest portal permet trobar de forma intuïtiva i fàcil la informació buscada responent a preguntes com les següents:
- Preveu la llei del seu país la concessió de poders preventius de protecció futura; la possibilitat d'atorgar documents de voluntats anticipades, o nomenar una persona de confiança com el seu tutor / curador per al futur?
- Quina autoritat té competència internacional, territorial i material per designar un tutor/ curador oficial?
- Es solen anomenar més tutors / curadors per ocupar-se dels diferents assumptes que poden afectar un protegit. Per exemple, els relatius a la seva custòdia o l'administració dels seus béns?
- A què restriccions formals i materials està subjecte el tutor / curador oficial? Està subjecte a algun control? ¿Ha de disposar de l'autorització d'un tribunal o d'alguna autoritat per dur a terme determinats actes jurídics?
- Al concórrer diverses lleis susceptibles de ser aplicades: què Dret material és aplicable als poders preventius de protecció futura; a les voluntats anticipades (també conegudes com 'testaments vitals'), i a les propostes de tutor o auto tuteles?