L’exposició d’ECOM ‘Vides Diverses’ seguirà promovent la diversitat social i la vida independent de les persones amb discapacitat durant el 2016

L'exposició fotogràfica Vides Diverses va tancar el dia 30 de desembre del passat any 2015 la seva estada a la sala d'actes del Palau Robert, que va iniciar el 21 de desembre. El grup de dansa liant la Troca va fer una exhibició de dansa a la mateixa sala en la que hi havia exposades les fotografies. Persones amb discapacitat i sense van ballar per al públic -unes 50 persones-, al qual van convidar a participar en acabar. Ballarins i ballarines van entonar consignes d'inclusió i de diversitat i van deixar patents les capacitats de totes les persones per reivindicar la llibertat dels cossos, siguin com siguin.

Una exposició amb continuïtat
Protagonitzada per persones d’ECOM amb discapacitat física i experiència en vida independent, i treballada de forma col·lectiva, aquesta nova proposta cultural d’ECOM s’emmarca dins del projecte de promoció de la vida independent entre les persones amb discapacitat física que l’entitat impulsa amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona des del 2014. El projecte és impulsat i liderat per les persones amb discapacitat física d’ECOM que volen que cada dia més persones creguin en les seves capacitats per prendre les regnes de la seva vida i les seves pròpies decisions.
En l’exposició es combinen fotografies de gran tamany i d’altres més petites en què vuit persones mostren com viuen, es fan properes a l’espectador i evidencien la diversitat d’opcions i projectes de vida possibles. El documental Vides Diverses, realitzat en el marc del mateix projecte, forma part també de la mostra i es projectarà contínuament en una pantalla situada a la sala entre les fotografies. Durant el 2016 es preveu que fotografies i documental viatgin a diversos indrets del territori.

Promoció del canvi de paradigma
La defensa de la diversitat i del dret a viure amb plena autonomia de les persones amb discapacitat física es plasma ara en suport fotogràfic, per impactar de forma instantània i seguir desmuntant estereotips i idees preconcebudes, a més de buscar la bellesa i el sentit estètic que totes les vides humanes tenen.

L’exposició Vides Diverses s’adreça a un públic divers: persones amb discapacitat que no s’han plantejat que poden portar les regnes de la seva vida; l’entorn proper d’aquestes persones (famílies/entitats/professionals); l’administració i la societat en general. Vol contribuir a concebre les persones més enllà de la seva discapacitat, a considerar la diversitat i l’heterogeneïtat com a elements clau per al desenvolupament social i a que les persones amb discapacitat es vegin a si mateixes amb capacitat de decisió sobre la seva pròpia vida, així com, en l’àmbit de l’atenció, a que la persona sigui agent actiu i part fonamental en la cogestió dels suports que necessita.