El COCARMI demana a les administracions que respectin la despesa social i la deixin fora de la disputa política

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal òrgan de representació de la discapacitat a Catalunya, demana a la Generalitat que, per fer front als actual problemes de tresoreria, sigui proactiva i busqui noves fórmules de finançament que deixin fora d'impagaments a les entitats de la discapacitat. El comitè, del qual forma part ECOM, com a representant de la discapacitat física, proposa a la Generalitat, entre altres coses, que faciliti al sector de la discapacitat altres vies de finançament, públic o en col•laboració amb entitats privades, en condicions avantatjoses, així com l'assumpció dels costos financers que ara es derivaran del nou ajornament en els pagaments compromesos.

El nou anunci d'impagament parcial a les entitats de la discapacitat pot posar en risc, a banda de la qualitat del servei, la supervivència d'alguna d'elles, més si tenim en compte que aquest anunci se suma a retallades pressupostàries d'exercicis anteriors. Alhora, pot tensar encara més la ja delicada situació financera de les organitzacions i repercutir en retards en pagament de nòmines, ajornament o limitació en la prestació de serveis per manca de recursos, etcètera. Encara que les entitats fan els màxims esforços perquè l'atenció a les persones no se'n ressenti, els efectes, d'una o altra manera, són inevitables. Per això és molt important que la situació no es perllongui i es trobin de seguida solucions.

És preocupant i significatiu que, a l'hora de decidir els pagaments que s'han d'ajornar, el col•lectiu de la discapacitat, especialment vulnerable en aquest moments i que acumula anys de retallades i ofecs, sigui habitualment un dels escollits, quan l'atenció a les persones hauria de formar part del grup de despeses intocables i que cal preservar per sobre d'altres. El comitè entén que part del problema es troba en els impagaments i restriccions pressupostàries a què se sotmet Catalunya des del Govern de l'Estat. De tota manera, no és admissible situar el sector de la discapacitat en el centre de les disputes polítiques.

Actualment, Antonio Guillén, president d’ECOM, presideix el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat.