Eleccions 23J: ECOM ens sumem a les demandes que fa el CERMI als partits polítics per afavorir la igualtat de drets i la inclusió de les persones amb discapacitat
De cara a les eleccions estatals del 23J, ECOM ens sumem a les demandes que el CERMI estatal ha fet als partits polítics en matèria de drets, inclusió i benestar de les persones amb discapacitat i les seves famílies. Demandes que ha reunit en un document de propostes que ha fet arribar a tots els partits polítics demanant que les incloguin en els seus programes electorals.
La primera petició ha estat que incloguin en les candidatures i en la campanya electoral a persones amb discapacitat en posicions de sortida, és a dir, que fomentin la participació política així com la defensa dels drets i el benestar en primera persona.
Tal com explica el CERMI, el principi orientador d’aquest document de propostes ha estat l’accessibilitat universal, entenen que aquesta és la condició que han d’acomplir els entorns, processos, béns, productes i serveis, així com els objectes o instruments, eines i dispositius, per ser comprensibles, utilitzables i practicables per totes les persones en condicions de seguretat i comoditat i de la forma més autònoma i natural possible.
El document inclou també un apartat específic sobre dones i nenes amb discapacitat i mares cuidadores, apartat en què inclou com a proposta elaborar durant el primer any de la nova legislatura una macroenquesta sobre violència contra les dones i les nenes amb discapacitat, així com la revisió de l’ordenament jurídic per prohibir i suprimir pràctiques contràries als drets humans de les persones amb discapacitat.
Un altre dels eixos tractats són els drets socials de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, el CERMI aposta per l’aprovació d’una Llei estatal de garantia de drets i serveis socials, que asseguri per a tota la ciutadania una cobertura social suficient i l’aprovació d’una Llei de Protecció de Famílies, que ordeni, sistematitzi, actualitzi i ampliï els suport de tot tipus que les famílies reben dels poders públics.
Altres demandes en relació amb els drets que també s’han inclòs són: augmentar en la propera legislatura fins el 50% de la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat, aprovar una llei estatal d’emprenedoria social, modificar la Llei Orgànica d’Educació i la seva normativa de desenvolupament per establir en la legislació educativa el dret a l’educació inclusiva de qualitat.
Així mateix, han sol·licitat crear en el si del Ministeri d’Educació la Delegació del Govern per a la Inclusió Educativa, assolir un Pacte d’Estat en matèria de dependència i autonomia personal a partir del qual replantejar la Llei 29/2006 que regula aquest dispositiu de protecció social, actualitzar la legislació sobre dret a la salut, atenció sanitària i cohesió social i qualitat del corresponent sistema nacional i creació d’un Fons de Cultura Inclusiva que es nodreixi de les aportacions corresponents a l’1% de totes les partides de Pressupostos Generals de l’Estat destinades a matèries culturals.