Comença la quarta edició del projecte Dona Alça el Vol

Un any més, un grup de dones amb discapacitat física i/o orgànica s’han incorporat a l’equip d’ECOM per conèixer els seus drets, empoderar-se i generar una transformació a través del seu activisme i de la seva participació en la societat.

El projecte Dona Alça el Vol és una iniciativa d’ECOM que va néixer el 2019 i que té per objectiu promoure l’empoderament de les dones amb discapacitat física i/o orgànica i donar visibilitat a les múltiples violències que pateix el col·lectiu especialment en l’àmbit de la incorporació al mercat de treball.

Enguany s’han incorporat al projecte 6 dones amb discapacitat que esdevindran agents de canvi, ja que a partir de la seva experiència, el seu coneixement i el seu activisme promouran canvis en la visió que té la societat de la dona amb discapacitat. En el marc d’aquest projecte, també s’ha incorporat una tècnica d’igualtat, per tal de continuar treballant la perspectiva de gènere a l’entitat i als projectes que es desenvolupen, i acompanyar el personal tècnic de l’entitat en la seva capacitació en aquest àmbit.

6 dones amb discapacitat física i/o orgànica alçaran el vol gràcies a l’acompanyament professional i personal des d’ECOM

La Natalia, la Montse, la Irene, l’Esther, l’Edith i l’Iris són les sis dones que s’han incorporat a l’edició d’enguany del projecte Dona Alça el Vol. Elles no només rebran formació en matèria de drets, però també formació per al seu desenvolupament personal i professional.

En aquest sentit, entenem que les dones que s’incorporen al projecte necessiten una formació personal, per poder-se convertir en agents de canvi i, des d’ECOM, es contempla una part de conscienciació sobre les múltiples discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat. Aquestes discriminacions poden ser per raó de gènere i de discapacitat, però poden ser per altres eixos de discriminació. En aquest sentit, es vol reforçar amb aquest grup la conscienciació sobre les discriminacions que pateixen i, així treballar l’empoderament.

Alhora, les dones que s’incorporin al projecte comptaran amb un acompanyament del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM per afavorir la seva inclusió al mercat laboral. L’objectiu és que, un cop acabi el projecte, tinguin el major nombre d’eines i de coneixement possible per defensar els seus drets i, alhora, incorporar-se al mercat de treball.

Cadascuna de les dones del projecte Dona, Alça el Vol aportarà el seu bagatge i els seus coneixements, de manera que, entre totes, s’enriquiran mútuament.

La Natalia Iniesta ens ha explicat que té ganes de començar amb el projecte, “d’aportar la seva part de coneixement i provar noves experiències amb aquest gran projecte”, que ofereix ECOM.

Per a la Montse García, aquest projecte és “un camí per trobar i per aprendre amb dones” amb la seva mateixa discapacitat” i, al mateix temps, és una oportunitat per “aprendre de totes i aportar les experiències que he viscut”.

La Irene Tonya viu aquest projecte com a “una oportunitat per participar promovent el canvi en el sector social amb un petit gra de sorra” i ens comparteix que això és una cosa que la fa sentir realitzada i creu que li aportarà coneixements en l’àmbit professional i en valor humà.

L’Esther Pinto té experiència com a recepcionista i en l’àmbit sanitari, però explica que li venia de gust fer un canvi, tot i que no estava segura cap a on volia anar. Aquest projecte, diu, “l’ha il·lusionada molt”. Ja només per començar, li motiva el nom “Dona, Alça el Vol”, però, a més a més, li crida el fet que és un projecte que dona visibilitat a la dona en l’àmbit laboral.

Si a l’Edith Turc li pregunten que l’ha impulsada a entrar en aquest projecte, no ho té massa clar. Però, si li pregunten que l’ha impulsada a continuar amb ell, llavors respon que “és un dels projectes més engrescadors que ha vist mai”. Creu que el que ella pot aportar al projecte és “perspectiva”, un dels aspectes més essencials quan parlem de discapacitat i gènere.

Per últim, l’Iris González cerca empoderar-se una mica més amb aquesta iniciativa, per tal d’enriquir-se i llançar el seu projecte, i afegeix que vol conèixer ECOM i aprendre tot el necessari.

Una cadena de transformació social

Les sis dones que han estat seleccionades, no només en seran les beneficiares del projecte, sinó també seran les executores –cosa que suposa una feina i un sou- i dins d’aquesta iniciativa hauran de dinamitzar activitats de sensibilització, donaran suport a les empreses i també dinamitzaran focus grups, entre altres activitats.

D’aquesta manera, el coneixement, la conscienciació i l’empoderament sobre les discriminacions que pateixen com a dones amb discapacitat física i/o orgànica, podran ser utilitzats per transformar el seu entorn i, d’aquesta manera, que el seu entorn continuï canviant les persones del seu voltant. Es tracta, doncs, de generar una cadena de transformació social.

Aquest projecte ha estat finançat gràcies a la convocatòria de subvencions per a programes d'interès general a càrrec 0,7% de l'IRPF del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.