ECOM ens adherim al manifest per l’habitatge digne i per combatre la precarietat juvenil

ECOM, com a entitat del tercer sector social de Catalunya i com a moviment que lluita pels drets de les persones amb discapacitat física, ens hem adherit al manifest per un habitatge digne i per combatre la precarietat juvenil, que ha impulsat el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, davant la situació agreujada per la COVID-19

Des de l'entitat, considerem que la crisi de l'habitatge és una problemàtica que afecta a tota la societat i comporta que el dret a l'habitatge no es garanteixi a tota la població. Les persones en una situació més vulnerable són les que es veuen més afectades per aquesta crisi, siguin joves o persones amb discapacitat. Aquesta situació és especialment greu, ja que sense un dret a l'habitatge efectiu tampoc es poden garantir altres drets, com el dret a la vida independent dintre de la comunitat de les persones amb discapacitat.

Segons el manifest, a Catalunya, els preus dels lloguers han augmentat un 35,6% entre els anys 2013 i 2019, un fet que ha afectat especialment a les persones joves, en tant que el 80% de les llars joves són llogateres. En aquest sentit, el manifest estableix que "la precarietat juvenil, l'augment de preus de lloguer i la falta de polítiques públiques provoquen que el 56% de les joves pateixin desnonaments silenciosos". Així mateix, afirma que els i les llogateres més joves han de destinar una mitjana del 120% del salari per poder pagar l'habitatge (quan les recomanacions internacionals expliquen que només s'hauria de destinar un màxim del 30% de la renda de l'habitatge). 

A aquesta situació, se li ha de sumar el context actual de la COVID-19, perquè tal com assegura el manifest les circumstàncies han empitjorat amb la pandèmia, ja que l'atur dels i les joves està arribant als pitjors moments amb un 33,8% d'aturats.

Aquestes són les solucions que es reclamen en el manifest:

  • Consolidar la darrera reforma sobre el topall de preus de lloguer i promoure i realitzar noves reformes legislatives complementàries per regular els preus de lloguers, per reduir les garanties addicionals i els abusos, i per facilitar alhora l'estabilitat i la flexibilitat que demanen els projectes de vida de les joves.
  • Aturar tots els desnonaments, fins que es posi fi a l'estat d'alarma. Davant del Decret de desnonaments que va fer públic el Govern de la Generalitat de Catalunya, exigim que es faci efectiva la Llei 24/2015 i el Decret 17/2019.
  • Generar informació i augmentar la dotació de recursos de les oficines d'habitatge, per tal de garantir l'assessorament i defensa de les joves llogateres. Incorporar l'existència de recursos i eines en defensa contra la discriminació en matèria d'habitatge l'assetjament immobiliari i els abusos (sobrepreu que incompleixi la nova llei catalana, no retorn de les fiances, manca d'informació, clàusules abusives, no realització de les obres de conservació, etc.).
  • Articular un veritable sistema de polítiques públiques d'habitatge destinades a les joves. Prioritzant les polítiques de lloguer. Augmentant de forma substancial i decidida el parc assequible protegit de lloguer permanent, destinant el 30% de l'Habitatge Públic al col·lectiu jove, i recuperant la Renda Garantida d'Emancipació.
  • Garantir de forma efectiva, a través de totes les mesures proposades, el compliment dels següents objectius: (a) Un augment de la taxa d'emancipació de les joves i de l'accés de les joves a l'habitatge protegit de lloguer, (b) una reducció substancial dels ingressos destinats al lloguer i dels abusos, (c) l'equiparació de les ajudes actuals al pes real de les joves llogateres i de forma correlativa a les seves dificultats extres per accedir a l'habitatge, (d) la reducció de les ajudes familiars per costejar l'habitatge, (e) la reducció de la preocupació de les joves pels augments de preus i els canvis d'habitatge obligats (desnonaments silenciosos), així com que (f) el motiu de no emancipació siguin els recursos econòmics.