ECOM ha presentat avui l’estudi ‘La formació de l’Assistent Personal’, les conclusions del qual avalen la rellevància del rol de la persona usuària en la formació dels i de les AP

Aquest matí, ECOM hem presentat públicament a través d’un acte virtual l’estudi ‘La formació de l’Assistent Personal’, que hem elaborat, i que té per objectiu aportar coneixement i evidència empírica sobre la formació de l’Assistent Personal (AP), en el marc de la filosofia de la Vida Independent.                                          

En l’acte de presentació de l’estudi han estat presents Chakir Al Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut, Gent Gran i Persones amb Discapacitat, de l’Ajuntament de Barcelona; i Marc Simón, sotsdirector general de la Fundació ‘la Caixa’, entitat que ha donat suport a l’estudi. També han participat Antonio Guillén, president d’ECOM, i l’equip investigador compost per Marc Satorras (director de la investigació) i Beatriz González, Cristian Lago i Maria José Moya, tècnics de l’àrea d’Autonomia Personal i Vida independent.

Aquest estudi s’ha dut a terme en un context en què existeix un buit legislatiu a nivell estatal vers com ha de ser la formació d’aquest col·lectiu, ja que la llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD), aprovada el 2006 pel Govern espanyol, no ha desplegat mai una formació específica per a la figura de l’assistent personal, en canvi, exigeix coneixements que se centren en l’àmbit sanitari.

I, pel que fa a Catalunya, actualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASiF) està elaborant un nou decret, que ha de regular la figura de l’assistent personal per a persones amb discapacitat al nostre territori. Amb aquesta regulació pròpia el departament pretén superar les limitacions que té el servei d’Assistència Personal tal com queda recollit en la llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD), inclosa també aquesta mancança sobre la formació. En aquest sentit, aquest nou decret (en l’elaboració de la qual hem treballat com a Federació ECOM conjuntament amb el departament), s’aposta per que les persones que vulguin formar-se com a assistents personals segueixin un curs de capacitació de 50 hores en què es treballaran aspectes com els drets de les persones amb discapacitat, la comunicació, les ajudes tècniques i cures bàsiques, les mobilitzacions, etc., que és la modalitat que defensem des d’ECOM, i des del sector de la discapacitat.

 És en aquest context, que ECOM ha decidit dur a terme aquest estudi, per reforçar aquesta modalitat de formació, que s’emmarca en la filosofia de la Vida Independent, i aportar evidència empírica. L’estudi ha constatat que tant les persones usuàries com els i les assistents personals tenen clar el rol central de la persona usuària com a formadora dels i de les assistents personals, que és el punt central en què es fonamenta la modalitat de formació que defensa ECOM i que el Govern de Catalunya contempla en el nou decret.

Podeu llegir el comunicat de premsa que avui hem emès als mitjans de comunicació, on estan resumides les principals conclusions de l’estudi, així com les declaracions dels diferents representants institucionals, que han participant en l’acte de presentació de l’estudi.

Podeu consultar l’estudi complet, aquí.