ECOM organitzem la jornada “Assistència personal i desinstitucionalització” en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Discapacitat

La jornada, que se celebrarà l’1 de desembre, vol tornar a reivindicar l’impuls definitiu al desplegament de la figura de l’assistència personal i l’aprovació del decret que l’ha de regular a Catalunya

A portes de que es posi en marxa l’Estratègia estatal de desinstitucionalització, el gener de 2024, una estratègia que ha de donar impuls al desenvolupament de serveis comunitaris i a la transformació del model de suports i cures al nostre país, posant en el centre els drets i el projecte de vida de cada persona, ECOM organitzem la jornada Assistència personal i desinstitucionalització. Dos mandats de compliment obligat de la Convenció de les Persones amb Discapacitat de l'ONU”.

Una jornada que celebrarem el dia 1 de desembre, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el dia 3 de desembre, amb l’objectiu de tornar a reivindicar l’impuls definitiu del desenvolupament de la figura de l’assistència personal i l’aprovació del decret que l’ha de desplegar a Catalunya, una reivindicació que venim fent any rere any des de fa ja massa temps.

La jornada tindrà lloc a partir de les 10.00 hores al Hub Social Barcelona (c/Girona, 34 interior) i podrà seguir-se en directe per streaming a través del nostre Canal de Youtube.

L'acte estarà presidit pel president d'ECOM, Albert Carbonell, i comptarem amb la presència institucional de Carles Campuzano i Canadès, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.

Us podeu descarregar el programa de la jornada aquí.

És imprescindible inscripció prèvia a través d’aquest formulari: https://bit.ly/JornadaAP23

Programa de la jornada

Conducció de l’acte:

Carme Garrido Garrido, membre de la Junta Directiva d’ECOM

9.45 h. Apertura de portes.

10.00 h. Benvinguda institucional:

Albert Carbonell Quer, president d’ECOM.

Carles Campuzano i Canadés, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.

10.30 h Ponència marc: “La desinstitucionalització i vida a la comunitat de les persones amb discapacitat”. A càrrec de Facundo Chávez Penillas, assessor sobre Drets Humans i Discapacitat de l’oficina d’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

11.00 h. L’encaix de la figura de l’assistència personal dins els processos de desinstitucionalització.

Lluís Torrens i Mèlich, secretari d’Afers Socials i Famílies del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Maria del Carmen Barranco, catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat Carlos III de Madrid i directora de l’Institut de Drets Humans Gregorio Peces-Barba.

Jesper Mathiesen, membre consultor de LOBPA i treballador social

Maria José Moya Olea, responsable de l’Àrea d’Autonomia personal i Vida independent d’ECOM.

Modera: Cristian Lago Rodríguez, activista pels drets de les persones amb discapacitat.

12.00 h. PAUSA

12.30 h. El dret a l’assistència personal a Catalunya

Jake Scriven, testimoni d’un procés de desinstitucionalització gràcies a l’assistència personal.

Laura Majó Mestre, cap del Departament de  Serveis de Vida Independent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l‘Ajuntament de Barcelona 

Fernando Sánchez Santos, activista pels drets de les persones amb discapacitat.

Margarita Saiz Lloret, portaveu del moviment de Vida independent del Garraf i promotora del Manifest Unitari per la Vida Independent.

Modera: Ana Suñé Peremiquel, referent de Vida independent Junta Directiva ECOM.

13.30 h Clausura.

* Comitè Assessor de la Jornada: Xavier Pujols Esponella, Ana Suñé Peremiquel, Fernando Sánchez Santos, Cristian Lago Rodríguez.