ECOM vetlla perquè unes eleccions segures en termes de salut no vagi en detriment de l’accessibilitat del procés electoral

Davant les eleccions al Parlament de Catalunya que, segons sembla, ja és ferm que es duran a terme el proper 14 de febrer, ECOM, com a entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, tenim una preocupació afegida a les que habitualment tenim davant qualsevol procés electoral. Si bé sempre, ECOM vetllem i reclamem que les eleccions siguin accessibles i que tothom pugui exercir el seu dret de vot en igualtat d’oportunitats, en aquesta ocasió, sumem una nova preocupació: que a més d’accessibles les eleccions siguin també segures, i no posin en risc la salut de les persones. Ambdós drets, els dret a vot i el dret a la salut han de ser garantits en les eleccions del 14F, però la garantia d’un dret no pot anar en detriment de l’altre.

I aquesta és precisament la preocupació que enguany tenim com a ECOM, que el fet de treballar per fer unes eleccions segures (que és la prioritat present hores d’ara en el debat públic) no repercuteixi negativament en l’accessibilitat del procés. És a dir, que els protocols de mesures de seguretat que s’estan desenvolupant han de tenir també presents els paràmetres d’accessibilitat i  el disseny per a tothom, ja que l’objectiu ha de ser que tothom  pugui votar en condicions de seguretat però també que tothom pugui exercir el seu dret a vot en igualtat d’oportunitats.

Per tal d’assegurar que aquesta doble necessitat d’unes eleccions segures i accessibles es té en compte, i també perquè es tingui present facilitar la participació a les eleccions a totes les persones amb discapacitat física i/o orgànica (incloses les persones usuàries dels centres residencials), ECOM estem duent a terme les darreres setmanes diferents accions, de les quals ara us en detallem algunes.

Des que va començar l’any, ECOM ens estem reunint amb les diferents formacions polítiques per tal de traslladar-los les propostes per a la garantia dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica que hem preparat en relació al procés electoral del 14F (com fem sempre davant aquest processos), i que hem recollit en un document, que a finals de l’any passat els vam fer arribar a totes les candidatures que es presenten a les eleccions. En aquestes reunions, una de les demandes que els fem és que es garanteixi l’accessibilitat del procés electoral perquè tothom pugui exercir el seu dret a vot.

Paral·lelament, ens hem posat en contacte també amb l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya traslladant el nostre neguit i demanant que es vetlli per aquesta garantia de l’accessibilitat del procés electoral alhora que es vetlla per la seguretat del procés i de l’exercici del vot. I també hem sol·licitat reunió amb el Director General de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya, i estem a l’espera que ens doni cita. Així mateix, també tenim planificada una reunió per aquesta mateixa tarda amb el gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona per saber com està procedint l’Ajuntament perquè les persones amb discapacitat de la ciutat puguin votar amb garanties.

Avaluació de l’accessibilitat del procés electoral

Més enllà d’aquestes actuacions prèvies per assegurar l’accessibilitat i la seguretat del procés electoral, ECOM enguany volem dur a terme una avaluació de com es desenvolupa aquest procés, per tal poder avaluar i tenir la constatació de si el procés s’ha desenvolupat correctament i si s’ha garantit el dret a totes les persones amb igualtat d’oportunitats. I, sobretot, per si no s’ha garantit, conèixer les dificultats amb què s’han trobat les persones amb discapacitat física i/o orgànica s’han trobat a l’hora d’exercir el seu dret a vot, per tal de poder dur a terme reclamacions a les institucions pertinents així com poder seguir defensant i exigint l’accessibilitat dels futurs processos electorals. 

Per això, un cop celebrades les eleccions, ECOM durem a terme una enquesta on line dirigida a persones amb discapacitat física i/o orgànica i a les entitats de persones que atenen aquest perfil de població en els seus centres, per tal de preguntar-los sobre com ha estat la seva participació en aquest procés electoral. Podreu trobar aquesta enquesta al nostre web i a les nostres xarxes socials, a partir del 15 de febrer. Esperem la vostra participació, ja que és entre tots conjuntament que podem defensar els drets. Conèixer les vulneracions de drets és per nosaltres vital per poder definir la nostra estratègia i les accions d’incidència política que podem dur a terme com a federació.  

El vot per correu una alternativa a l’alça. Sabeu quin procediment heu de seguir si voleu votar per correu?

Segons estan informant els mitjans de comunicació les darreres setmanes, davant l’escenari d’unes votacions en plena pandèmia, i per la preocupació i la por d’exposar-se a un possible contagi a l’hora d’anar a votar als col·legis electorals, moltes persones estan optant per l’opció de dur a terme el seu vot per correu.

Les persones que vulgueu optar per aquesta opció podeu sol·licitar el vot per correu fins aquest divendres 5 de febrer. Si és el vostre cas, i necessiteu saber com fer-ho, al web de la Generalitat de Catalunya trobeu tota la informació necessària. Podeu consultar-la aquí.