Dones amb discapacitat d’arreu de l’estat s’enxarxen per treballar conjuntament per la millora de l'accessibilitat als seus municipis
L’any 2023 vam iniciar un seguit d’activitats que posen el focus en l’activisme i la defensa del dret a l’accessibilitat portat a terme per dones amb discapacitat implicades en la transformació social i urbana dels seus territoris.
En el conjunt d’activitats organitzades l’any passat en el marc del projecte “ReGeneracción”, van participar més de 110 persones, principalment dones amb discapacitat física i/o orgànica, residents a 13 Comunitats Autònomes. Totes de perfils diversos i amb perspectives diferents en referència a les matèries vinculades al projecte, cosa que ha fet molt enriquidores les activitats que s’han dut a terme. Activitats marcades per l'intercanvi generacional i la col·laboració conjunta que es va consolidar al llarg de tot l’any.
ReGeneracción posa el focus en l’activisme i la defensa conjunta del dret a l’accessibilitat des d’una mirada feminista, i al·ludeix als conceptes de regeneració urbana, igualtat de gènere i acció transformadora. Es va crear amb la voluntat de formar-nos, acompanyar-nos i connectar-nos per treballar conjuntament per la millora de l’accessibilitat als municipis, incorporant la perspectiva de gènere interseccional per donar resposta a les multidiscriminacions que patim. Ens vam trobar al llarg de tot l’any de forma telemàtica a través de dues formacions, quatre grups de treball i un plenari.
Les formacions s’han dirigit a reflexionar i tractar com incorporar la perspectiva de gènere interseccional a l'accessibilitat, quines eines existeixen per a la defensa de drets com a dones amb discapacitat en aquest àmbit, i quina relació té tot plegat amb l'urbanisme feminista.
Pel que fa als grups de treball s’ha combinat el col·loqui amb un espai de trobada on conèixer-nos, compartir i construir aliances per a l’acció conjunta i el suport mutu. L’acció en xarxa ha transcendit més enllà de les trobades i una part del grup ha creat activitat autogestionada i fora del marc de les institucions i les entitats.
Les ponents participants en els col·loquis han sigut dones amb discapacitat activistes per la transformació social i urbana en els seus territoris, que ens han compartit els seus coneixements, eines i experiències, generant així espais de pensament crític, d’aprenentatge i reflexió entre iguals.
A través d’aquestes activitats s’ha pogut visibilitzar i valorar el paper de les dones amb discapacitat en les transformacions socials, polítiques i territorials (tant en les zones rurals com urbanes) com a una part activa més de la comunitat, dels moviments socials (inclosos els feministes), dels processos de reivindicació i negociació política i en tots els àmbits i esferes de la vida quotidiana. Per deixar constància material d’aquest paper hem editat de manera col·laborativa el document “Mujeres diversas. Recopilatorio de su acción transformadora”. Així mateíx, també hem cocreat el document “Compendio de recursos relacionados con la igualdad de género y los feminismos”, una eina més per poder continuar transformant els territoris, que reuneix els recursos d'ECOM relacionats amb la igualtat de gènere i els feminismes.
ReGeneracción ha estat subvencionat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i cofinançat per l’Ajuntament de Barcelona, podeu recuperar les activitats en el següent enllaç.
Gràcies a les trobades hem identificat temàtiques motivadores i hem co-creat idees per portar a l’acció i transformar l’urbanisme dels nostres municipis. Punts de partida amb els quals hem definit les línies de treball d’una segona edició de “ReGeneracción”, que materialitzarem aquest 2024.
Per a més informació podeu contactar amb Magda Melara Orellana a través del correu electrònic mmelara@ecom.cat