“Comença a licitar!”, una guia pràctica per conèixer millor el procediment de licitació de serveis d’atenció a les persones

Aquesta guia ha estat producte d'una acció col·laborativa entre ECOM, DINCAT, ECAS, FEICAT i La Confederación

Actualment, la contractació pública és un dels procediments habituals que fan servir les administracions en la provisió de serveis públics d’atenció a les persones. En aquest context, aquelles organitzacions socials que volen intervenir-hi han de presentar propostes i competir amb altres operadores en un mercat ampli i complex.   

Davant aquest fet, cinc entitats federatives del tercer sector català, ECOM, ECAS, DINCAT, FEICAT i La Confederació, hem impulsat de manera conjunta la Guia “Comença a licitar!”, amb l’objectiu que sigui un instrument útil d’informació i d’assessorament. Aquesta guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens d’un conjunt de persones professionals expertes en matèria de la contractació pública, l’elaboració de projectes i de l’economia social. 

El propòsit de les entitats promotores de la guia és que la guia de contractació pública esdevingui una eina útil i pràctica per a totes aquelles persones i entitats vinculades a l’economia social i solidària que accedeixen, o que s’estiguin plantejant fer-ho, a licitacions dels serveis d’atenció a les persones, proporcionant informació i recursos que les orientin en la complexitat de la contractació pública.  

Alhora, el projecte ha nascut també amb la voluntat que aquesta guia contribueixi a millorar la qualitat de les propostes presentades per les organitzacions en el marc dels processos de contractació pública, transformant les debilitats en fortaleses. 

Aquesta publicació s’emmarca dins l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Estratègia #ESSBCN2030), un procés col·lectiu, una voluntat i una oportunitat de governança compartida. És un document consensuat entre els actors de l’Economia Social i Solidària (ESS), liderades per l’Associació d’Economia Social de Catalunya, AESCAT, i l’Ajuntament de Barcelona, que prioritza les línies de treball conjuntes i sectors d’activitat clau a la ciutat, per contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i de la ciutadania. L'elaboració de la guia ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, en el marc de l'Estratègia de l'Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Estratègia #ESSBCN2030), mitjançant les subvencions de l'Enfortim ESS destinades a projectes de l'ESSBCN2030.

La guia és de lliure accés, però no es pot utilitzar per a finalitats comercials.  

Aquesta guia, com no podia ser d’altra manera, s’ha elaborat seguint els criteris de l’economia social i solidària, i s’ha realitzat comptant amb l’expertesa de l’equip de recerca i redacció de Facto Cooperativa i amb el disseny de l’associació sense ànim de lucre Saó Prat.