ECOM alerta dels “retrocessos flagrants” en l’esborrany del Codi d’Accessibilitat de Catalunya

L’ENTITAT CONSIDERA “INADMISSIBLE” QUE S’APROVI UN DECRET QUE PERMET CONSTRUIR EDIFICIS D’HABITATGES D’OBRA NOVA SENSE ASCENSOR O QUE S’EXIMEIXI DE FER ACCESSIBLES LES EDIFICACIONS EXISTENTS QUE S’UBIQUIN A CARRERS AMB UN PENDENT IGUAL O SUPERIOR AL 16%

ECOM, com a representant de les entitats i persones amb discapacitat física, ha alertat dels “retrocessos flagrants” que presenta l’esborrany del Codi d’Accessibilitat de Catalunya que ha fet públic el departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Des de l’entitat s’ha considerat “inadmissible” que s’aprovi un Codi d’Accessibilitat que no garanteix la igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitat física i que no és coherent pel que fa a l’envelliment de la població. Ja que, el Codi permetrà construir edificis d’obra nova sense ascensor.

L’entitat ha demanat en un comunicat de premsa que el Govern rectifiqui, abans de l’aprovació definitiva, alguns punts del Decret que comporten una discriminació directa de les persones amb discapacitat física i van en contra dels seus drets i dignitat com a col·lectiu. Des de l’associació també s’ha manifestat que és totalment “incoherent i inadmissible” que el Govern aprovi un Decret per ajustar-se al que estableix la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i que aquest no respecti pels paràmetres del disseny universal i fins i tot és permissiu en edificacions d’obra nova.

Entre els punts que ECOM ha considerat “inacceptables”, hi ha el fet que el nou Decret eximeixi de fer accessibles les edificacions existents, que estiguin ubicades a carrers amb un pendent igual o superior al 16%. És a dir, que molts carrers no seran mai accessibles, tot i que existeixi la tecnologia per fer-les accessibles i que hi hagi solucions per a l’accessibilitat als barris o municipis amb pendents, com són els productes de suport elèctrics o a través del transport públic o privat.

Un altre punt rellevant, segons afirma l’organització, és que el Decret estableix que no cal que els edificis d’ús públic siguin accessibles si “es justifica que no és previsible la presència de persones amb mobilitat reduïda i cadires de rodes”. Davant d’aquesta exempció, ECOM ha mantingut que és “ofensiu i completament discriminatori”.

Pel que fa a l’accessibilitat del transport públic i els carrers, ECOM ha comunicat que “no s’han tingut en compte els treballs fets amb les entitats de la discapacitat amb relació a la regulació dels carrers en plataforma única” i que no s’ajusta a la realitat de les persones usuàries ni a una normativa estatal.

Tot i que des d’ECOM s’han reconegut els esforços des dels diferents col·lectius de la discapacitat i des de l’Administració per elaborar el codi, l’associació ha considerat que hi ha diferents aspectes de la nova normativa que vulneren els drets de les persones amb discapacitat i les desigualtats territorials en accessibilitat. És per aquest motiu, que des d’ECOM s’ha urgit al Govern a què rectifiqui i modifiqui aquests aspectes del codi.