Treballem en xarxa per millorar les oportunitats laborals de col·lectius en risc d’exclusió social a través de l’assistència personal

ECOM i El Casal dels Infants col·laborem des de fa set anys per millorar la realitat dels joves en situació de vulnerabilitat i contribuir així a la democratització de les cures. Ara, iniciem una altra col·laboració en aquesta mateixa línia amb Mujeres Pa'lante, una cooperativa de dones de diversos països que s'han unit per crear un espai de trobada, de defensa dels seus drets, de formació, etc.

Com cada any, ECOM oferim formacions a través de l'Aprenentatge Servei a joves en situació de vulnerabilitat del Casal dels Infants sobre la filosofia de vida independent l'assistència personal, perquè puguin esdevenir assistents personals de persones amb discapacitat. Aquestes formacions les imparteixen l'equip tècnic d'ECOM juntament amb els usuaris del Servei d'Assistència Personal i els mateixos assistents personals.

Els joves, persones migrades d'entre 18 i 25 anys, reben tota mena d'eines per continuar amb el seu procés de desenvolupament amb l'objectiu d'aconseguir la inserció sociolaboral. D'altra banda, les persones amb discapacitat del Servei d'Assistència Personal també participen en aquestes formacions com a persones formadores i amb un rol actiu. En total, s'han organitzat 8 sessions en format híbrid (virtual i presencial) de dues hores de durada cadascuna i han participat 30 joves.

Una nova col·laboració amb Mujeres Pa'lante

En aquesta mateixa línia, ECOM ha iniciat una nova col·laboració per continuar treballant en xarxa i contribuir a la democratització de les cures, a través de l'apoderament de les persones que les reben i les donen i de la reducció de les desigualtats socials que caracteritzen la provisió i la recepció de la cura. Es tracta doncs d'una xarxa comunitària per contribuir a la democratització de les cures, com a element central de la societat, en què tots els agents estan implicats.

A la pràctica, la col·laboració amb Mujeres Pa'lante també consisteix en formacions a dones que formen part de la cooperativa sobre Assistència Personal i Vida Independent, en aquest cas emmarcada amb una formació més àmplia en relació amb l'atenció a persones amb discapacitat i competències transversals i amb la mateixa metodologia que en el cas del Casal dels Infants. En total s'han impartit 6 sessions a 12 dones.

Els beneficis de la col·laboració

Amb aquesta experiència, es posen en contacte els diferents col·lectius, per tal de donar eines de desenvolupament i ampliació de xarxa social, a més d'establir una formació específica amb relació a la diversitat i l'autodeterminació.

Es tracta, per tant, d’un treball comunitari, en què la col·laboració genera un impacte positiu en tots els col·lectius. Per una banda, els joves adquireixen competències i habilitats que reforcen la seva autonomia. A més, també tenen l'oportunitat de relacionar-se en espais normalitzats que impliquen l'atenció a persones els obre a experiències positives que els fan canviar l'autoimatge i, sobretot, millorar la seva actitud i confiança, afavorint el seu procés, així com reforçar la xarxa de referents comunitaris. També per a les dones vinculades a Mujeres Pa'lante es tracta d'una formació que contribueix al seu apoderament i l'ampliació de la seva xarxa comunitària.

Per altra banda, les persones amb discapacitat física usuàries d'ECOM, que durant molt de temps han estat considerades com a "objecte de cura", passen a ser impulsores de canvi, tutoritzant la capacitació com a assistents personals d'aquests joves i formen part activa del seu procés formatiu. El seu rol canvia i la seva autoestima i capacitat d'autogestió millora.