ECOM fa aportacions a la consulta pública per l'avantprojecte de llei estatal pel dret a l'habitatge

ECOM, moviment associatiu que integra més de 120 associacions de persones amb discapacitat física, ha fet aportacions a la consulta pública prèvia a la redacció de l'avantprojecte de llei estatal pel dret a l'habitatge.

Les persones amb discapacitat, com gran part de la població, actualment es veuen perjudicades per una crisi de l'habitatge, tal com s'explica en el document d'aportacions de l'entitat. Tanmateix, per al col·lectiu, la crisi de l'habitatge també perjudica els projectes vitals i l'accés a una vida independent. Ja que, per tal de poder dur a terme una vida independent i en comunitat, aquestes persones no només tenen la necessitat d'un habitatge assequible, sinó també accessible i amb els suports necessaris.

Entre les aportacions a la consulta pública fetes per part d'ECOM, s'ha demanat augmentar progressivament el parc públic i privat d'habitatges accessibles. De manera que, a mitjà termini tots els habitatges siguin accessibles, sobretot a les àrees on hi ha més demanda d'habitatge, és a dir, les capitals de província, comarca y grans ciutats. Així mateix, s'ha demanat augmentar el nombre d'habitatges socials per a la vida independent amb l'objectiu de desinstitucionalitzar la vida de les persones amb discapacitat física que ho desitgin i avançar cap a l'assistència personal, tal com estableix la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

L'entitat també ha manifestat que un dels problemes transversals i comuns a tots els territoris d'Espanya és la rehabilitació i l'adaptació per tal de suprimir barreres, per una banda, dels espais comunitaris dels edificis d'habitatges, i per altra banda, l'interior de l'habitatge. Per aquest motiu, ECOM ha fet peticions entorn de l'augment del pressupost de les ajudes per rehabilitar i adaptar aquests espais i perquè es millori la informació i l'acompanyament tècnic i administratiu a l'hora de fer aquests tràmits, entre d'altres.

Un altre dels aspectes al qual també s'ha parat atenció des d'ECOM és que és important que els espais de treball comptin amb la participació de les entitats representatives de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, s'ha demanat que en els espais de treball per construir la nova llei es tinguin en compte aquestes entitats, per tal que donin veu a les persones amb discapacitat i puguin transmetre les dificultats del col·lectiu i les seves demandes.

ECOM en un altre punt també ha demanat més informació i dades pel que fa al parc d'habitatge tant de titularitat pública com de titularitat privada, ja que un dels problemes més importants per poder fer-ne seguiment, és la informació entorn del parc d'habitatge accessible. En aquest sentit, també es fa referència a la necessitat de millorar la transparència al voltant de les polítiques sobre l'habitatge per tal que la informació estigui a l'abast de tothom i també se'n pugui fer seguiment.

Per acabar, una de les demandes que també proposa l'entitat són canvis en el Codi Civil, a la Llei de Propietat Horitzontal i de legislació de l'accessibilitat, per tal que fer obres sigui obligatori a les comunitats de propietaris quan hi resideixin persones amb discapacitat o majors de setanta anys, indiferentment del títol habilitant d'ús sobre l'habitatge.