ECOM trasllada al regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans i president de l’IMPD, Joan Ramon Riera, les demandes prioritàries del col·lectiu de la discapacitat física

En la reunió s’ha posat el focus en la necessitat de continuar treballant per una ciutat accessible universalment, així com la importància de consolidar el Servei d’Assistència Personal que cogestiona ECOM amb l’Ajuntament i reduir la llista d’espera de les persones que han d’accedir a aquest servei o l’impacte de l’emergència habitacional en les persones amb discapacitat

El regidor Joan Ramon Riera, juntament amb el gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Ramón Lamiel, i l’assessora tècnica de la regidoria, Maria Mas, han visitat aquest matí les oficines d’ECOM per continuar el treball conjunt entre els dos organismes que s’ha fet des de fa anys. Ha estat una trobada en la qual, per part d’ECOM, també hi ha estat present el president d’ECOM, Antonio Guillén, la referent d’accessibilitat a la junta directiva, Montse García, la referent d’inclusió laboral de la junta directiva, Bibiana Bendicho, i la gerent de l’entitat, Marta Obdulia.

En la trobada, el president de la Federació ECOM, Antonio Guillén, ha explicat als membres de l’Ajuntament de Barcelona la necessitat de continuar treballant per una ciutat que sigui accessible. Guillén ha assenyalat que “hem de continuar treballant perquè el que s’ha fet fins ara [en matèria de discapacitat a la ciutat de Barcelona] és molt important, però encara hi ha moltes persones sense tenir les seves necessitats cobertes”.

Tanmateix també ha recalcat que s’ha d’anar amb compte a l’hora d’implementar noves mesures a la via pública, tal com ha passat durant la pandèmia de la Covid-19, ja que algunes actuacions a correcuita per donar més espai a la restauració no han tingut en compte l’accessibilitat i les persones amb discapacitat.

Una de les demandes de l’entitat des de feia temps era la publicació en obert de la primera fase del diagnòstic del Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona, un document que analitza l’accessibilitat física i comunicativa dels serveis i equipaments públics i privats d’ús públic, els transports i la via pública per transformar-los de manera que Barcelona sigui una ciutat inclusiva i que s’adapta a la diversitat. En aquest àmbit, el regidor Joan R. Riera ha explicat que abans de fer públic aquest document volen consensuar una proposta de la regidoria per aprofitar el coneixement extret del diagnòstic i “intentar construir un full de ruta per fer la ciutat de Barcelona no només accessible universalment, sinó una ciutat amiga” de tots els col·lectius.

En aquest sentit, la referent en matèria d’accessibilitat de la junta directiva d’ECOM, Montserrat García, ha comentat que lluny de les reivindicacions històriques com la implementació de l’accessibilitat universal a l’intercanviador de Plaça Espanya, cal assegurar que “tot allò que s’estigui fent actualment compleixi la normativa d’accessibilitat”, ja que malauradament molts cops no és així.

L’emergència habitacional és un àmbit que també ha impactat en gran manera en les persones amb discapacitat, tal com ha posat en relleu durant la reunió la Montse García. “Tenim indicis que anirà a pitjor i no es pot parlar de vida independent sense mirar aquest tema” ha assegurat García en referència a l’emergència habitacional a la ciutat de Barcelona, una problemàtica que va molt vinculada a la vida independent, ja que “si no hi ha una cosa, no es pot tenir l’altra”.

Una altra de les qüestions que també ha traslladat el president d’ECOM ha estat la necessitat urgent de reduir la llista d’espera de persones amb discapacitat per rebre el Servei d’Assistència Personal (SAP), que cogestionem juntament amb l’Ajuntament de Barcelona des de fa més de 13 anys. En especial, cal parar atenció a les demandes de persones amb discapacitat física i/o orgànica que es troben en residències i que demanden el SAP com a suport per portar una vida independent i tenir autonomia personal, de forma que la possibilitat de viure a la comunitat fora de la residència sigui una opció per a aquestes persones.