Empreses inclusives, empreses amb valor

La falta de feina és un dels factors bàsics en l’exclusió social i, tot i que tenir-la no és la solució per a tot, una feina remunerada és un dels instruments més efectius a favor de la inclusió social. Això permet millorar l’estabilitat econòmica, l’autonomia personal, l’autoestima, la creació de relacions socials i l’accés al sistema de protecció social. Per això, des d’ECOM treballem des del 1992 per afavorir la inclusió de les persones amb discapacitat física i/o orgànica en el mercat laboral, sempre prioritzant el mercat laboral ordinari.

La responsabilitat de les empreses en aquest àmbit, és doncs, molt rellevant, perquè tenen un paper primordial en la lluita contra l’exclusió social i laboral. Les empreses inclusives són aquelles que garanteixen la igualtat d’oportunitats a l’hora de contractar a una persona i no tenen prejudicis per la seva procedència ètnica, la nacionalitat, la seva religió, el gènere, l’edat, el seu passat, l’orientació sexual, les creences, etc.

Una empresa inclusiva tampoc exclou a les persones per malaltia, sempre que aquesta no impedeixi a la persona acomplir la tasca que es requereix al lloc de treball, ni per discapacitat, ja que en els processos de contractació només s’ha de tenir en compte si la persona compleix amb la qualificació.

A més, el respecte per la diversitat, la cohesió social, la solidaritat són alguns dels valors que formen part d’aquestes empreses i que s’inclouen en la coordinació de la plantilla de treballadors de l’empresa.

Per tot això, una empresa inclusiva també és més apreciada pels treballadors, ja que es tracta d’una companyia que els treballadors valoren més per ser més diversa i estar més preparada per atendre clients diversos. Així mateix, també té l’avantatja de ser una empresa més flexible i respectuosa en la qual existeixen múltiples punts de vista i, per tant, això permet idear més alternatives en les decisions a prendre.

La col·laboració amb les empreses, essencial a l’entitat per avançar cap a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat física i/o orgànica

Davant la importància que tenen les empreses en aquesta lluita contra l'exclusió sòciolaboral de les persones amb discapacitat, des d’ECOM no només acompanyem a les persones amb discapacitat física i /o orgànica en la cerca de feina, sinó que també duem a terme una tasca sensibilitzadora i de conscienciació social entorn el teixit empresarial.

En aquest sentit, el nostre objectiu és avançar cap a l’erradicació dels prejudicis existents vers les persones amb discapacitat i visualitzar les capacitats que tenen per desenvolupar qualsevol tasca dins l’empresa adequada a les seves capacitats.

El treball amb les empreses és essencials en aquest objectiu que tenim a l’entitat i, per això, des de fa anys col·laborem amb diverses companyies, que també acompanyem des d’ECOM i oferim el nostre coneixement i tota una sèrie d’eines perquè la contractació de persones amb discapacitat física i/o orgànica en aquestes empreses pugui ser una realitat.

Si voleu que us acompanyem per a esdevenir també una empresa inclusiva podeu contactar amb qualsevol dels nostres Serveis d’Inclusió Laboral, que tenim diferents territoris de Catalunya. Trobeu la informació de contacte aquí.

Els testimonis: empreses amb valor de l’entorn d’ECOM

Actualment, a través del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM, col·laborem amb 4.271 empreses de diversos sectors i amb cultures molt diferents, amb les quals treballem i acompanyem per tal d’ajudar-les a mantenir en la seva plantilla a les persones amb discapacitat que ja tenen contractades, o bé per treballar la incorporació d’aquestes persones per a un futur. Aquests són alguns dels exemples de col·laboració entre el Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM i diverses empreses que han apostat per la diversitat:

L’empresa Transportes Ocon del sector del transport per carretera i la logística col·labora amb ECOM des del 2010. Al llarg d’aquest temps, ha inserit 78 persones amb discapacitat a la seva feina per desenvolupar diverses feines dins d’aquesta empresa.

Aquesta empresa no només ha apostat per contractar a persones amb discapacitat física i/o orgànica del nostre Servei d’Inclusió Laboral, sinó que ha contractat principalment a dones en un sector que està altament masculinitzat, com és el sector de la logística. L'empresa destaca que les persones amb discapacitat poden fer “totes aquelles feines que estiguin adaptades a les necessitats de cada persona” i, afegeixen que “l’adaptació ha estat fàcil”.

L’empresa Guicar del sector del muntatge de peces industrials i de l’automoció també coopera amb ECOM des del 2016. Aquesta empresa ha inserit en aquest temps a 24 persones amb discapacitat física i/o orgànica a la seva feina per desenvolupar tasques de producció a la companyia.

El gerent de Guicar, Amador Hernández, explica que la relació amb ECOM no només els ha permès inserir persones amb discapacitat a l’empresa, sinó que també els ha permès que aquesta inserció perduri en el temps i han pogut incorporar A persones amb discapacitat en pràctiques que més tard han acabat com a operaris permanents de Guicar. Actualment, a l’empresa un 80% dels treballadors tenen alguna discapacitat i, tal com assegura Hernández, aquestes persones són capaces de fer qualsevol tasca, només necessiten una mica més d’atenció al principi de la seva incorporació i les adaptacions necessàries al seu lloc de treball. A més, el gerent de l’empresa destaca els beneficis que aporta a l’empresa la inserció de persones amb discapacitat, com són la companyonia, la comprensió, la capacitat d’adaptabilitat, entre d’altres.

L’empresa Neteges Coral és una companyia col·laboradora amb ECOM des del 2016 que treballa en el sector dels serveis de neteja i jardineria. Al llarg d’aquest temps, l’empresa ha inserit a 7 persones amb discapacitat física i/o orgànica per desenvolupar diverses tasques.

L’empresa NDAVANT del sector de la neteja i el manteniment d’edificis per a empreses és una altra de les companyies que col·labora amb ECOM des del 2015. L’empresa ha inserit 6 persones amb discapacitat física i/o orgànica del SIL d’ECOM.

Montserrat Parés, delegada social de Multiserveis Ndavant S.L., assegura que la col·laboració entre l’empresa i ECOM, com a entitat especialitzada, és “fonamental” per afavorir la inserció social de les persones amb diversitat i també afegeix que la incorporació de persones amb discapacitat ajuda “a la sensibilització de la plantilla i a canviar la mirada sobre les persones amb capacitats diverses”.

Així mateix, l’empresa Suara Cooperativa també coopera amb ECOM, una relació que dura des del 2019. En aquest cas, l’empresa, que es dedica al sector de l’atenció a les persones ha inserit a 4 persones amb discapacitat física i/o orgànica.

Accent Social també treballa juntament amb ECOM des del 2018 i, com Suara Cooperativa, es dedica a l’atenció de les persones. Aquesta empresa, al llarg d’aquests anys ha inserit a 4 persones amb discapacitat física i/o orgànica.

La delegada social d’Accent Social, Montse Parés, posa de relleu “el compromís compartit per la inserció de persones amb diversitat i especial vulnerabilitat” i manifesta que la inserció de persones amb discapacitat permet “que tinguem entitats i organitzacions tan diverses com la realitat que ens envolta i treballem des de la perspectiva de la inclusió i la igualtat d’oportunitats”.

L’empresa Adrilia Externos del sector de la manipulació de la manipulació i envasats per a tercers també col·labora amb el SIL d’ECOM des del 2017. En aquests anys hem treballat conjuntament per inserir a 4 persones amb discapacitat física i/o orgànica d’aquest mateix servei que oferim des d’ECOM.

El gerent d’aquesta empresa, Josep Querol, explica que aquesta és “una empresa sense barreres i oberta a la diversitat de les persones” i el fet d'incorporar a persones amb discapacitat a l’empresa els ha fet adonar que “totes les persones som iguals i hem de tractar-nos com a tals”.

La Fundació Topromi, per la seva part, un Centre Especial de Treball al qual també donem suport des d’ECOM des de l’any 2017, es dedica a oferir serveis diversos a altres empreses. Aquesta fundació ha inserit en aquests anys a 3 persones amb discapacitat física i/o orgànica del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM.

L'Eva Calvés, directora de la Fundació, explica que la col·laboració amb la nostra entitat l’ha ajudada a detectar perfils amb discapacitat per tal que s’incorporin a l’empresa. Calvés assenyala que "totes les persones amb discapacitat són capaces de treballar en qualsevol feina, sempre que s'adeqüi el seu lloc de treball” i afegeix que “el lloc de treball s'ha d’adaptar a la persona i no al contrari”.

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme és una entitat administrativa que també ha inserit a persones amb discapacitat física i/o orgànica, en concret, ha inserit a 3 persones del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM d’ençà que es va iniciar la col·laboració entre totes dues entitats l’any 2016.

L’empresa Gràfiques JOU coopera amb ECOM des del 2015 i, al llarg d’aquest temps, ha contractat a 2 persones amb discapacitat física i/o orgànica del Servei d’Inclusió Laboral, que ara exerceixen com a operari d’arts gràfiques i com a administratiu de gestió de clients i proveïdors.

Per la seva part, l’empresa In Out Hostel que ofereix allotjament turístic i col·labora amb el SIL d’ECOM des del 2016 i l’Assessoria Esplanada que ofereix assessorament jurídic i col·labora amb ECOM des del 2020, han inserit cadascuna a una persona amb discapacitat del SIL des de l’inici de la col·laboració amb la nostra entitat.

In Out Hostel és un Centre Especial de Treball del grup ICARIA en què gran part del personal té discapacitat. La Maria José Pujol, gerent i fundadora d’ICARIA destaca que les persones amb discapacitat poden fer “exactament les mateixes feines que qualsevol altre treballador, sempre que tinguin la formació adequada dins l’empresa”.

L’empresa Avan Servicios, una companyia que es dedica oferir serveis a altres empreses en control d’accessos, consergeria o recepció, també col·labora amb l’entitat i també ha inserit a persones amb discapacitat. El coordinador de Serveis de l’empresa, Sergi Torres, afirma que la col·laboració ha estat “positiva” i que la relació amb ECOM ha aportat a l’empresa “perfils molt vàlids i competents”.

Per últim, Etidem és una companyia que també treballa amb la nostra organització i, tot i que encara no ha inserit a l’empresa a persones amb discapacitat, un dels treballadors d’aquesta empresa, en Cristian, revela que “tothom pot fer de tot, però la predisposició, les habilitats, les destreses i les eines especials faran que la feina a fer sigui més òptima, més eficient o menys”. Afegeix que  “tot es possible, només fa falta que siguem capaços d'imaginar, de treure prejudicis i ajudar-nos a poder incloure a tothom”.

Entre les empreses que col·laboren amb els Serveis d’Inclusió Laboral d’ECOM, també hi ha Mecafil de Mataró, Teide Industrial de Molins de Rei, Mohn de Viladecans, Marca ropa de Barcelona o Moix Serveis i Obres de Molins de Rei o Grup Català de Treball de Reus, totes aquestes organitzacions comparteixen el respecte per la diversitat i lluiten contra l’exclusió social i laboral, enfortint aliances per assolir els ODS. Totes elles són empreses inclusives, empreses amb valors.