Ja disponible la relatoria de la jornada “Assistència personal i Desinstitucionalització. Dos mandats compliment obligat de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat”

Una jornada que vam celebrar el passat 1 de desembre amb l’objectiu de seguir reclamant l’aprovació del decret d’assistència personal de Catalunya i el desplegament de la figura a tot el territori.

El passat 1 de desembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat –que se celebra el 3 de desembre-, ECOM vam celebrar al Hub Social Barcelona la jornada “Assistència personal i Desinstitucionalització. Dos mandats de compliment obligat de la Convenció dels Drets de les persones amb discapacitat”. Una jornada que pretenia reflexionar sobre l’encaix de la figura de l’assistència personal dins les estratègies de desinstitucionalització que s’estan dissenyant en el nostre país, així com reclamar un cop més l’aprovació del decret d’assistència personal de Catalunya i el desplegament d’aquesta figura a tot el territori, una figura que és clau per garantir el dret a una vida independent de les persones amb discapacitat física i/o orgànica dins la comunitat.

Per recollir les reflexions i el coneixement generat en el marc d’aquesta jornada, hem elaborat una relatoria, que teniu disponible en aquest enllaç.

Recordar que en el marc d’aquesta jornada vam comptar amb la participació de Facundo Chávez, assessor sobre Drets Humans i Discapacitat de l’oficina d’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, que va impartir la ponència “La desinstitucionalització i vida a la comunitat de les persones amb discapacitat”.

I també vam dur a terme dues taules rodones. La primera, sota el títol “L’encaix de la figura de l’assistència personal dins els processos de desinstitucionalització”, on van participar Lluís Torrens i Mèlich, secretari d’Afers Socials i Famílies del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Maria del Carmen Barranco, catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat Carlos III de Madrid i directora de l’Institut de Drets Humans Gregorio Peces-Barba; Jesper Mathiesen, membre consultor de LOBPA i treballador social; i Maria José Moya Olea, responsable de l’Àrea d’Autonomia personal i Vida independent d’ECOM.

La segona taula rodona va posar el focus en “El dret a l’assistència personal a Catalunya”, amb les intervencions de Laura Majó Mestre, cap del Departament de  Serveis de Vida Independent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l‘Ajuntament de Barcelona; Fernando Sánchez Santos, activista pels drets de les persones amb discapacitat; i Margarita Saiz Lloret, portaveu del moviment de Vida independent del Garraf i promotora del Manifest Unitari per la Vida Independent.

La jornada va ser inaugurada amb una taula de representants institucionals integrada per: Carles Campuzano i Canadés, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona; i Albert Carbonell Quer, president d'ECOM. 

Enllaç a la Relatoria de la #JornadaAPECOM2023

Enllaç a la jornada al nostre Canal de Youtube