Campanya per la Infancia #JoVull Decidir i Participar

Sovint als infants i adolescents amb discapacitat no se’ls fa partícips de les decisions que els afecten, ni se’ls pregunta què volen fer ni què volen ser. Si bé aquesta és una problemàtica que també sovint pateixen en general els infants, en el cas dels infants i adolescents amb discapacitat encara s’agreuja més per la concepció proteccionista de la societat sobre el nen i la nena amb discapacitat, que el percep com algú a qui la seva discapacitat i indefensió el fa mereixedor d’una especial i constant protecció, i són terceres persones les qui acaben decidint sobre les seves vides, negant-los així el seu dret a l’autodeterminació.

El dret a decidir i el dret a participar és un dret fonamental per a tota persona i també per als infants amb discapacitat. Ells són les fonts més autoritzades d’informació sobre el que ells mateixos volen i la seva opinió és important per saber si les seves necessitats estan sent satisfetes i sobretot per fomentar el desenvolupament de les seves pròpies voluntats i els seus propis projectes de vida.

Aquesta mirada sobreprotectora i aquesta dificultat per poder decidir per si mateixes no afecta només als infants és quelcom que venen patint històricament les persones amb discapacitat, que sovint són concebudes pel seu entorn com a agents passius que necessiten assistència i no com a titulars de drets i capacitats.

Per tal que els infants d’avui puguin el dia de demà esdevenir adults amb projectes de vida propis és fonamental que ja des de petits els eduquem des de l’empoderament.

La campanya #JoVull Decidir i Participar clama perquè la veu dels infants sigui escoltada, i té l’objectiu de promoure un canvi en la mirada que la societat té vers la infància amb la discapacitat des d’aquesta concepció proteccionista (que posa el focus en la discapacitat) cap a una mirada social i de drets humans, que posi l’infant al centre i el percebi com a subjecte de drets, els mateixos drets que qualsevol altre nen i nena.

Manifest 

Llegeix aquí el Manifest pel dret a decidir i participar dels infants i adolescents amb discapacitat física i/o orgànica.

Suma’t a la campanya. Què pots fer tu?

Comparteix l’spot de la campanya i el manifest, que farem públics a les xarxes socials d’ECOM (Facebook i Twitter) el 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, utilitzant el hashtag #JoVull. Convertim-lo en Trending topic!

Comparteix els missatges reivindicatius sobre el dret a decidir i participar dels infants amb discapacitat física i/o orgànica que a partir de l'13 de desembre publicarem als perfils de les xarxes socials d’ECOM (Facebook i Twitter). No t’oblidis de fer servir el hashtag #JoVull.

En breu el curt documental #Jovull

Una peça audiovisual d’una durada d’uns 10-15 minuts que reflexionarà sobre la mirada que la societat té vers els infants i adolescents amb discapacitat física i/o orgànica i sobre la necessitat d’acompanyar-los i de fomentar la seva autonomia des de petits i el seu empoderament en la presa de decisions per ajudar-los en del seu dret a l’autodeterminació; així com també sobre les barreres que la societat posa al desenvolupament d’aquests infants i adolescents i a l’exercici dels seus drets en igualtat d’oportunitats.

El llançament d’aquest curt documental està previst pel primer trimestre de 2022.

Suports

Pel desenvolupament d’aquesta campanya s’ha contat amb la col·laboració de cinc entitats federades a la Federació ECOM: l’Associació Catalana de Fibrosi Quística, Associació de familiars i persones amb patologies de creixement (AFAPAC); Nexe Fundació; Fundació CorAvant; i Fundació ASPACE.

Ha estat possible també gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.

ECOM amb les famílies

 
Servei d'assessorament i orientació per a famílies amb infants i joves amb discapacitat física i/o orgànica.
 
Guia de suport a les famílies per a la defensa dels drets dels infants amb discapacitat física.