ECOM reivindiquem la participació de les persones amb discapacitat física en la taula d’experts creada per la Generalitat de Catalunya per a la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones

ECOM, com a representant de les entitats i les persones amb discapacitat física de Catalunya, celebra que la Generalitat de Catalunya hagi decidit engegar la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones, i més després de l’impacte que la COVID-19 ha tingut en l’àmbit residencial, posant en evidència les debilitats de l’atenció institucionalitzada. Tot i així, lamentem que s’hagi creat una taula d’experts per treballar el model, i no s’hagi comtemplat la participació de les persones, a través de les entitats que les representem.

Per ECOM el coneixement acadèmic i de gestió és de gran valor per a la definició de nous models però consideren que és imprescindible també fer partíceps -a través de les entitats que les representem- a les pròpies persones dels col·lectius que hauran de ser ateses, perquè el model resultant es basi en les seves necessitats i preferències, i respecti plenament la seva dignitat i els seus drets. Des d’ECOM considerem incongruent que no es compti amb la participació de les persones, si el que és vol, com s’ha expressat, és impulsar un model d’atenció integral i comunitari, centrat en la persona, ja que la participació de la persona en la definició dels serveis i suports en l’essència d’aquest model.

Per reivindicar la participació de les persones en la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones, ECOM hem manifestat la nostra disconformitat en la metodologia establerta per la Generalitat de Catalunya a través d’un comunicat de premsa, que podeu llegir en aquest enllaç.

En el comunicat, també manifestem el nostre neguit per la participació majoritària d’experts en l’àmbit geriàtric en aquesta taula i l’escassa presència d’especialistes en l’àmbit de la discapacitat física. I demanem que també que juntament amb la revisió del model es revisi el sistema del seu finançament, ja que és urgent posar solució a l’infrafinançament crònic del sector, que està atemptant contra la qualitat de l’atenció i precaritza els professionals que hi treballen.

ECOM lamentem també especialment que la Generalitat de Catalunya no hagi valorat ni tingui en compte en aquesta revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones el treball que des de 2007 ha vingut fet en col·laboració amb ECOM per l’impuls de l’assistència personal com a suport pel foment de l’autonomia i de projectes de vida independent dins la comunitat.