Dret a l'autonomia personal i a una vida independent

Reivindiquem el dret de les persones amb discapacitat a dur una vida independent i a ser incloses i participar en la comunitat en igualtat de condicions amb la resta de persones.

Concebem la persona amb discapacitat, tal com ho fa el model social de la discapacitat i la filosofia de vida independent, com un membre de ple dret amb obligacions però també amb els mateixos drets que la resta de la població, uns drets que com a ciutadans hem de poder exercir amb la màxima autonomia personal.

Un noi i dues noies dins una tenda de roba, una d'elles usuària de cadira de rodes. Estant mirant roba, una de les noies li mostra una peça de roba a l'altra (que té una discapacitat) perquè opini i triï.

Advoquem per potenciar la capacitat i el dret a decidir per si mateixes de les persones amb discapacitat física, així com perquè tinguem l’oportunitat d’escollir el nostre lloc de residència i com volem viure, en igualtat de condicions amb la resta de persones, i que no ens vegem obligades a viure d’acord amb un sistema específic.

Per tal de facilitar la nostra inclusió a la comunitat, i evitar l’aïllament i la separació d’aquesta, les persones amb discapacitat hem de poder tenir accés a una varietat de recursos i serveis, entre els quals apostem pel Servei d’Assistència Personal, com l’idoni per a garantir la màxima autonomia.

(Article 19 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, 2006).