Dret a la salut

Les persones amb discapacitat tenim el dret a gaudir del més alt nivell possible de salut sense discriminació per motius de discapacitat i a poder accedir a programes d’atenció de la salut gratuïts o a preus assequibles de la mateixa varietat i qualitat que la resta de persones, inclòs en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, i a programes de salut pública adreçats a la població.

Defensem un model biopsicosocial de la salut, és a dir, aquell que afronta les qüestions relatives a la salut tot atenent a una combinació de factors biològics, psicològics (pensaments, emocions i conductes) i socials, en contrast amb el model reduccionista tradicional, que només té en compte el factor biològic. El model biopsicosocial entén que el benestar de la persona depèn de les tres dimensions: no es limita que l’individu estigui sa físicament sinó que considera la connexió entre el cos, la ment i el context per al tractament de les malalties, trastorns i discapacitats.

Es veu una persona d'esquenes (només de mig tronc en avall) al costat d'un llit i recolzada en un caminador

Advoquem per la promoció de la planificació centrada en la persona, i en el seu empoderament, així com per la responsabilitat del pacient, dins les seves possibilitats, vers al seu estat de salut i l'ús dels serveis assistencials.

Creiem que la cooperació de les associacions de persones amb discapacitat física amb el Departament de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya és clau per a la millora del sistema sanitari en relació amb l'atenció a la persona amb discapacitat.

(Article 25 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, 2006).