Acció Social i 'la Caixa' signen un conveni per posar en marxa un programa de formació i suport per a cuidadors i cuidadores familiars

La Conselleria d'Acció Social i Ciutadania i la Fundació 'la Caixa' han signat un conveni per a la posada en marxa del programa 'Un cuidador, dues vides', una iniciativa de formació i suport per a cuidadors i cuidadores familiars.
L’objectiu del programa, que s’emmarca en el Pla de Formació del Departament, és oferir als cuidadors i cuidadores familiars de persones amb dependència un conjunt de recursos i instruments que facilitin la seva tasca diària. Així, la Fundació ‘la Caixa’ destinarà 4 milions d’euros a desenvolupar el programa i Acció Social i Ciutadania acreditarà els continguts per certificar que s’adiuen a les recomanacions que estableix sobre el suport a persones cuidadores.

El programa de formació i suport tindrà tres línies d’actuació. La primera consisteix en l’elaboració i distribució gratuïta de 350.000 kits de suport gratuït per a persones cuidadores estructurat en quatre blocs: suport a les persones cuidadores, pautes i tècniques per a la cura de la persona dependent, orientacions sobre les possibilitats de les noves tecnologies per ajudar a les persones dependents i finalment un directori de recursos així com informació sobre el desplegament a Catalunya de la Llei de la dependència.

Paral•lelament, el programa ‘Un cuidador, dues vides’ preveu la realització de diversos tallers presencials, amb una durada de 10 hores, adreçats a les persones cuidadores per desenvolupar habilitats i recursos per cuidar i cuidar-se millor. El programa també posarà a disposició de les persones cuidadores el telèfon 900 220 000 per resoldre dubtes i orientar totes les qüestions de la tasca de cuidador/a. El telèfon és gratuït i funcionarà tot l’any de 9 a 21 hores.

De totes les persones que atenen a persones dependents actualment a Catalunya, es calcula que el 85% són cuidadores/es familiars i la gran majoria (80%) són dones més grans de 50 anys. A més, es calcula que un 65% de les persones cuidadores veuen reduïda la seva salut física i/o psíquica i una de cada cinc desenvolupen la síndrome del cuidador/a cremat/da, amb efectes greus sobre la seva salut.