L’APPC ofereix en programari lliure un ratolí que permet utilitzar l’ordinador amb els gestos de la cara

L’Associació provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) de Tarragona, entitat adherida a ECOM, ha posat a internet, a l’abast de tothom, el programari i el codi d’un ratolí que permet utilitzar l’ordinador amb els gestos de la cara, un sistema pensat perquè persones amb discapacitat que per raons de mobilitat tenen dificultats per al control del ratolí puguin també fer ús de l’ordinador.

Aquest programari es pot descarregar des de l’adreça http://viacam.org i està disponible en versions per als sistemes operatius GNU/Linux i Windows. Inicialment s’ofereix en català, castellà i anglès, malgrat que existeix la possibilitat de traduir-lo a altres idiomes.

El fet de donar accés gratuït, a través d’internet, d’aquest programari respon a un doble objectiu: d’una banda, els promotors del projecte volen que el màxim d’usuaris se’n puguin beneficiar i, de l’altra, que especialistes informàtics puguin accedir al codi i fer aportacions per millorar-ne el seu funcionament.

El promotor d’aquest projecte, anomenat Enable Viacam, és César Mauri, un estudiant d’Enginyeria Informàtica que fa més de sis anys va presentar com a treball de fi de carrera un software que, basat en la captura i tractament de la imatge mitjançant una webcam, permetia controlar el punter de la pantalla d’un ordinador. Des d’aleshores, Mauri ha col•laborat estretament amb l’APPC en altres projectes de recerca. Per desenvolupar aquest sistema s’ha comptat amb el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.