El manifest NI UN PAS ENRERE! serà proposat per ICV, ERC i PSC com a declaració institucional del Parlament

La campanya a favor dels drets de ciutadania i el sistema de serveis socials de responsabilitat pública que, amb el lema ‘NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR’ es va presentar públicament el passat 12 d’abril, va comparèixer el 24 de maig a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya. Un cop exposats els motius i les propostes dels diversos col•lectius que formen la plataforma –24 organitzacions socials que representen el sector de l’atenció a les persones, la classe treballadora i nombrosos professionals vinculats als serveis socials—, s’han plantejat diverses vies per donar continuïtat a la iniciativa.
Per una banda, la plataforma ha acceptat la proposta formulada pel diputat d’ICV Jordi Miralles de convertir el seu manifest fundacional en declaració institucional de la cambra catalana. Durant la sessió, PSC i ERC –representats per Eva Granados i Pere Bosch, respectivament— van manifestar el seu suport a la proposta, que si prospera suposaria l’assumpció per part del Parlament d’una aposta clara per la inversió social i per un model de societat que prioritzi l’atenció a les persones.
A més, la plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR ha estat convidada a assistir al proper Ple del Parlament, en què es votarà la reducció de l’impost de successions, i a comparèixer un cop l’any a la Comissió que de Benestar, Família i Immigració del Parlament, per tal de fer seguiment de les demandes i mesures proposades durant la sessió del 24 de maig. Els representants de les cinc forces polítiques que van intervenir en el torn de preguntes –a més dels mencionats, ho han fet Marisa Xandri (PP) i Anna Figueras (CiU)— van aplaudir la iniciativa com a exemple de participació activa de la societat civil i es van mostrar obertes al diàleg amb els impulsors de la declaració.
A banda dels tres portaveus que van intervenir de la mesa de la Comissió –Sonia Fuertes, membre de la Junta Directiva d’ECAS; Pepín de la Rosa, president del CEESC; i Francesc Mateu, president de la FCONGD—, a la compareixença hi van assistir una trentena de representants de les organitzacions signants del document, que en molts casos són entitats de segon i tercer nivell que n’engloben moltes altres.
La plataforma va reiterar el passat 24 de miag el seu compromís de fer un seguiment dels pressupostos de la Generalitat i de la seva aplicació en l’àmbit de les polítiques socials, i va fer èmfasi en la necessitat de lluitar contra les desigualtats com a única manera viable d’eradicar la pobresa. En aquest sentit, va deixar clar que la creació de riquesa no és la solució i va recordar que Catalunya està cinc punts per sota de la inversió mitjana de la UE en polítiques socials respecte al PIB (27% a Catalunya, 32% a la UE). En un context de crisi com l’actual, en que el risc d’exclusió i les demandes de serveis socials augmenten, aquest capítol ha de ser més prioritari que mai.
Entre els signants de la declaració NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR s’hi inclouen: Confederació d'Associacions Empresarials del Tercer Sector Social, Col•legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Entitats Catalanes d’Acció Social, Col•legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, Federació d’Entitats d’Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència, Col•legi de Pedagogs de Catalunya, CCOO Catalunya, Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya, Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, UGT Catalunya, Consell de les Associacions de Barcelona, SICOM | Solidaritat i Comunicació, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Confederació ECOM Catalunya, Fundació Catalana del Voluntariat Social, Plataforma Drogològica, Moviment Laic i Progressista...