Capdevila alerta de la retallada del Fons estatal d’acollida i integració

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha alertat avui sobre la dràstica retallada del Fons estatal d’acollida i integració prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat de l’any vinent. La reducció del 50 % d’aquesta partida en relació amb el 2009 anirà en detriment de les administracions més properes a la població: els ajuntaments i consells comarcals, les escoles, els serveis públics i socials bàsics, així com les entitats de suport i agents socioeconòmics que vetllen per la cohesió social. Tots ells veuran escapçades a la meitat les inversions que tenien previstes pel 2010 vinculades a aquest Fons, un 90 % del qual es destina a centres escolars i ens locals.

Capdevila és crítica amb la decisió presa per l’Executiu central, ja que “entra un cop més en contradicció amb els compromisos públics expressats pel Govern espanyol quan assegurava que, en els temps difícils que estem vivint, prioritzaria les polítiques socials i de creació d’ocupació”. Cal recordar que gràcies al Fons d’acollida, instaurat el 2005, els municipis i comarques poden contractar professionals de la diversitat, es reforcen serveis públics essencials, s’ofereixen professores i professors de reforç a les aules d’acollida i els plans educatius d’entorn, s’amplia la formació d’adults i els cursos inicials de català, es dóna suport a menors no acompanyats, es gestionen els programes de retorn voluntari, es fomenta la participació a la vida sociocultural i es promouen accions de suport a les dones, entre moltes altres actuacions de caire social que van en benefici de tota la societat.

La consellera també insta al conjunt de forces polítiques catalanes, agents socioeconòmics, entitats municipalistes i organitzacions del sector a fer front comú a Madrid davant la retallada i a posicionar-se clarament en contra d’aquesta greu decisió. “El Govern de Catalunya aposta per les polítiques socials sempre i en moments de crisi més. No es pot fer pagar la factura de la crisi als serveis públics ni als serveis bàsics”, ha afirmat.

Font: Nota de premsa del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya