Les persones amb discapacitat podran cobrar una pensió i un salari al mateix temps

Una dona amb una gran discapacitat podrà continuar exercint com a treballadora social mentre cobra una pensió per la invalidesa que sofreix després d'un accident laboral. Així ho ha determinat el Tribunal Suprem, que estima el recurs imposat pel despatx Col•lectiu Ronda, advocats d'una dona que va reclamar el dret a mantenir la seva pensió d'uns 600 euros mentre treballa i cobra uns 1.000 euros mensuals.

A la recurrent, C.C.S., de 30 anys, se li va reconèixer el grau de gran invalidesa per un accident laboral que va sofrir el 2004, amb dret a una pensió d'uns 600 euros. Dos anys després, va començar a exercir, primer a temps parcial i després a jornada completa, com a treballadora social en l'Institut Guttmann de Barcelona, un centre especialitzat en paràlisi tetraplegies d'origen neurològic, el mateix en el qual C. C. S. havia rebut tractament. La seva comesa consisteix a proporcionar informació, orientació i assessorament sobre els recursos i prestacions socials a les persones hospitalitzades, així com a la valoració i tramitació dels expedients.

Quan l'Institut Nacional de la Seguretat Social va conèixer que la dona treballava alhora que cobrava la seva pensió, va dictaminar que no corresponia revisar el seu grau de gran incapacitat i va suspendre temporalment la prestació econòmica mensual a partir de març de 2006.
C. C. S. va presentar un recurs que el Jutjat Social número 3 de Barcelona va estimar al seu favor, podent compatibilitzar a partir d'aquell moment el seu treball|feina remunerat amb la pensió de gran invalidesa que rep cada mes. La recurrent va començar a cobrar de nou a començaments d'agost del mateix any.

Aquesta sentència va anar recorreguda per l'Institut Nacional de la Seguretat Social. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va fallar|resoldre, aquesta vegada, en contra de la dona, suspenent el dret a la pensió.

El Suprem confirma ara la primera sentència i estableix que es pot permetre que persones amb diferents graus d'invalidesa realitzin feines ajustades a les seves
capacitats, sense perdre per això una pensió reconeguda després d'un accident
laboral. L'Alt Tribunal destaca que la «incompatibilitat» entre rebre un sou i una pensió tindria «cert efecte desmotivador sobre la reinserció social i laboral» del treballador. A més, s'insisteix en què la demanda de C. C. S. «cobra ple vigor si s'atén les noves tecnologies, particularment informàtiques i de teletreball, que consenten pluralitat d'activitats laborals a jornada completa a qui es troben en situacions d'incapacitat permanent o gran invalidesa». Per això, rebre la prestació i mantenir el sou «representa un considerable esperó per a la desitjable reinserció dels treballadors amb capacitat disminuïda».

El Col•lectiu Ronda ha anunciat que prepara demandes similars per a altres casos de discapacitats físics, ja que aquesta sentència, segons el seu parer, «estableix jurisprudència».

Font: El Mundo.