El COCARMI denuncia que les entitats de persones amb discapacitat de Catalunya s’ofeguen a causa dels impagaments del Govern de la Generalitat
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), màxim representant del moviment associatiu de la discapacitat a Catalunya, del qual forma part la Confederació ECOM Catalunya, ha emès un comunicat de premsa en què reclama un cop més a la Generalitat un calendari de pagament dels serveis de titularitat pública que ofereixen les entitats socials, com ara centres de dia, centres ocupacionals, llars residències o serveis d'inserció laboral, entre d'altres.
En el comunicat, el COCARMI informa que ha enviat una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, en què li recorda la greu situació financera que arrosseguen les entitats i les persones amb discapacitat des que esclatà la crisi. Aquesta nova reclamació se suma a la que el COCARMI ja va fer el passat mes d'octubre, quan es va anunciar un nou ajornament parcial dels pagaments, i en la qual ja denunciava que es posava en risc la qualitat dels serveis i, fins i tot, podia dur al tancament d’entitats. Alhora demanava vies de finançament en condicions favorables i que la Generalitat assumís el cost financer derivat dels impagaments.
Com s’explica en el comunicat, els últims mesos la situació de les entitats s'ha agreujat i la incertesa sobre els recursos disponibles dificulta el pagament de salaris, la continuïtat de professionals especialitzats, la negociació amb proveïdors o, fins i tot, de disposar de serveis bàsics. El COCARMI afirma que “malauradament això repercuteix en la qualitat assistencial, tot i els esforços de les entitats perquè aquesta atenció es ressenti el mínim possible”. El COCARMI explica que també han quedat afectats els programes i serveis vinculats a determinades subvencions que es renoven periòdicament.
El malestar de les entitats davant uns compromisos que s'incompleixen de manera reiterada i, d'altra banda, amb una pressió assistencial cada cop més gran, han estat el detonant de la negativa que el COCARMI ha donat a la constitució aquesta setmana, com estava previst, del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), renunciant a un espai de diàleg amb el qual està fermament compromès, segons s’explica en el comunicat.
El CODISCAT és un òrgan format per la Generalitat, les administracions locals i els representants del sector que ha de servir per treballar conjuntament, i de manera transversal, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Segons explica el comunicat, el COCARMI creu necessari que es normalitzi la situació i que, per tant, les entitats tinguin assegurat el finançament dels serveis per poder recuperar els ponts de diàleg amb el Govern. Difícilment els representants del sector de la discapacitat poden traçar línies de futur si no es supera la situació d'angoixa del present, afirmen.