La Fundació ECOM obté l’acreditació per actuar com agència de col·locació
La Fundació ECOM ha aconseguit aquesta mateixa setmana l’autorització del Servei d’Ocupació de Catalunya per actuar com agència de col·locació, amb la qual ha regularitzat la seva situació com a entitat que realitza activitats d’intermediació laboral amb l’objectiu d’inserir en el mercat de treball persones amb discapacitat física. Aquest és un requisit imprescindible per poder seguir actuant en l’àmbit de la intermediació laboral, segons ho estableix el Reial Decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col•locació, d’acord amb el paquet de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball establerta en la Llei 35/2010, de 17 de setembre.
Les agències de col•locació són aquelles entitats públiques o privades, amb o sense ànim de lucre, que en coordinació i, en el seu cas, col•laboració, amb el Servei Públic d’Ocupació (SPE), realitzen activitats d’intermediació laboral, que tenen com a finalitat proporcionar a les persones en situació d’atur una ocupació adequada a les seves característiques i facilitar als ocupadors les persones treballadores més adequades als seus requeriments i necessitats. Igualment, també poden desenvolupar altres actuacions relacionades amb la intermediació laboral (com per exemple la orientació i la informació professional) i amb la formació.
Enguany, en el mes de setembre, farà 20 anys, que ECOM va posar en marxa el seu primer Servei d’Integració Laboral a la ciutat de Sabadell. Des d’aleshores, ha anat obrint punts d’intermediació laboral en altres comarques catalanes per donar cobertura a tot el territori i actualment la Fundació ECOM compta amb onze Serveis d’Integració Laboral que donen cobertura a les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Alt Penedès, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Garraf, Anoia, Barcelonès Nord, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, i a L’Hospitalet de Llobregat.
DADES D’OCUPACIÓ DEL SIL ECOM 2011
El 2011, un any especialment difícil per a l’ocupació a causa de l’actual conjuntura econòmica, el nombre de contractes nous aconseguits pels Serveis d’Integració Laboral en empreses no protegides i en Centres Especials de Treball ha descendit un 16,5 % respecte el 2010 i ha augmentat la temporalitat d’aquests. I és que enguany hi ha hagut també una reducció important en el nombre d’ofertes de treball (de 1.234 a 959 ofertes rebudes), en contrast, amb l’increment del nombre de demandants de feina, que ha augmentat aquest any en un 5,8 % de persones respecte el 2010.
Una altra dada notòria aquest 2011, ha estat el retorn als Serveis d’Integració Laboral de persones que ja havien estat inserides en el mercat laboral però que ara han perdut la feina i comencen de nou el circuit per aconseguir una nova inserció. La crisi també està provocant un canvi en el perfil de les persones amb discapacitat que composen les borses de treball dels serveis, on estan augmentant el nombre de persones amb discapacitat en atur amb un major nivell de formació. Aquesta situació que es dóna en el mercat de treball fa que aquestes persones més formades entrin ‘en competència’ amb les persones amb discapacitat aturades amb menys formació, ja que aquesta primera població també es presenta com a candidata quan hi ha ofertes de treball en què es requereixen perfils menys qualificats. Des dels SILs d’ECOM es creu que això farà que la dificultat d’inserció d’aquestes persones menys formades s’incrementi, cosa que afegirà fragilitat social a un col•lectiu al qual la crisi està portant a un major risc d’exclusió social.