29 d’octubre, Dia Mundial de l’ictus

Avui, 29 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de l’ictus. L’ictus és una de les conseqüències més devastadores de la malaltia vascular i consisteix en una alteració brusca i greu de la circulació de la sang al cervell.

Es tracta de la primera causa de mort en les dones, especialment les d’edat avançada, la primera causa mèdica de discapacitat i la segona de demència. L’impacte de l’ictus sobre la vida quotidiana és molt important, sobretot en els casos en què hi ha discapacitat residual. Malgrat tot, se n’ha constatat una reducció superior al 50% de la mortalitat, en els darrers quinze anys, produïda en gran mesura per les millores en els factors de risc cardiovascular, sobretot de la hipertensió arterial.

A Catalunya (2008), es varen registrar 4.498 morts per ictus i, en termes absoluts, 100 defuncions menys que al 2007; de les quals 1.906 foren homes i 2.592 dones. Aquesta disminució en les defuncions registrades es deu a una reducció en el còmput dels homes, ja que el de les dones s’ha mantingut pràcticament igual. Pel que fa a la taxa estandarditzada de mortalitat per malalties vasculars cerebrals, cal subratllar el marcat descens de la mortalitat anual que, en els darrers cinc anys (2003-2008), ha estat proper al 5%. D’altra banda, al llarg del 2008, es varen produir 12.318 contactes hospitalaris per aquesta causa, respecte als 12.471 produïts al 2007.