Més de 250 entitats es reuneixen per inaugurar el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona

El 2n Congrés d’Associacions de Barcelona es va inaugurar divendres 22 d’octubre amb la participació de més de 250 entitats de la ciutat. El Consell d’Associacions de Barcelona, entitat impulsora del Congrés, va presentar els objectius, el pla de treball i els eixos de debat que regiran el procés fins al 30 d’abril, data de la seva cloenda.
La conferència inaugural, celebrada al Casino l’Aliança del Poblenou, va ser a càrrec de Fernando Vallespín, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid. En la seva exposició Vallespín va reivindicar les associacions com els “àtoms del sistema democràtic”, destacant la seva importància com a: “creadores d’opinió i d’espai públic”, “espais d’aprenentatge en habilitats socials i de pràctiques polítiques” i “pels seus efectes en les institucions públiques”.
A continuació representants de diversos àmbits del moviment associatiu de la ciutat van presentar nou ponències sobre els tres eixos de debat del 2n Congrés: el reconeixement de les associacions, el seu finançament i l’ús i la gestió dels espais i equipaments de la ciutat. Els ponents van llençar al públic algunes propostes de millora del sector, entre elles, la modernització del moviment associatiu, la col•laboració i compartició de recursos entre les pròpies entitats, una major participació en el si de les entitats, la creació de mecanismes de legitimació social del Codi Ètic de les associacions o la transparència de les administracions públiques en la concessió de subvencions.
Els actes van comptar amb la presència de representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i de diferents grups polítics municipals.
Com a eix de dinamització, l’organització del congrés va repartir 60 kg de taronges entre les persones assistents per animar les entitats de Barcelona a “treure’n suc” dels espais de debat que oferirà el congrés en els següents mesos.
Des d’ara fins al mes d’abril de 2011, dins del marc del 2n Congrés, s’organitzaran debats sectorials i debats territorials als deu districtes de la ciutat. L’objectiu d’aquestes trobades és que les associacions elaborin propostes de millora del sector per tal de consensuar i establir les línies d’actuació estratègiques per enfortir el teixit associatiu de la ciutat. Les propostes consensuades en finalitzar el procés del 2n Congrés fixaran les bases per a l’elaboració del Pla de Suport Associatiu, on es recolliran les mesures de suport al sector associatiu a aplicar pel govern municipal durant el període 2011-2015.
Ja estan disponibles les inscripcions als deu congressos de districte presencials. També és possible participar-hi de forma virtual a través de la pàgina web del 2n Congrés, www.congresassociacionsbcn.cat