La nova seu del Departament de Benestar Social i Família acollirà el Centre per a l'Autonomia Personal

La nova seu del Departament de Benestar Social i Família ubicada a la zona del Fòrum de Barcelona (Passeig de Taulat, 266-270) i que ha d’entrar en funcionament el proper mes de juliol acollirà, entre d’altres serveis, el Centre per a l’Autonomia Personal “Sírius”, ubicat actualment al carrer Calàbria, 147.

“Sírius” és un servei que depèn de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i que té com a objectiu potenciar l’autonomia personal, millorar l’accessibilitat i afavorir la integració social de les persones amb discapacitat i la gent gran. El centre s'adreça especialment a aquests dos col•lectius, als seus familiars i a les persones que en tenen cura.

El servei va ser creat a la dècada dels anys noranta i des de la seva posada en funcionament ha disposat d’una exposició permanent amb material, mobiliari, estris accessibles i sanitaris que afavoreixen l’autonomia personal. La nova exposició que s’ubicarà a la nova seu reuneix material que ha cedit gratuïtament ROCA S.A. empresa referent en sanitaris i banys accessibles. En concret, es recrearà un ambient complet de bany amb inodor, lavabo, aixetes, banyera, plat de dutxa i altres accessoris.

El Centre per a l’Autonomia Personal “Sírius” compta amb quatre àrees:

- Àrea d'accessibilitat: assessorament individualitzat per a l'adaptació de l'habitatge; informació a professionals, ajuntaments i entitats sobre el compliment de la normativa d'accessibilitat vigent; i anàlisi de les normatives, els nous materials i els avenços tecnològics en la matèria.

- Àrea de productes de suport: assessorament tècnic individualitzat sobre el mobiliari i l'adequació de l'entorn; orientació d'ajudes tècniques per a la mobilitat i per a les activitats de la vida diària; consulta del catàleg general de l'equipament per a l'autonomia personal; i punt de trobada de professionals per a l'intercanvi d'experiències en ajudes tècniques.

- Àrea de comunicació: avaluació i orientació sobre l'ús de sistemes augmentatius de comunicació i sobre ajudes tècniques per a l'accés a l'ordinador i per al control de l'entorn; seguiment del procés d'intervenció i assessorament continuat a persones usuàries, familiars i professionals; i informació i demostracions d'ajudes tècniques per a la comunicació, l'accés a l'ordinador i el control domòtic de l'entorn.

- Àrea d'innovació i desenvolupament: exposició permanent, divulgació i recerca de productes de suport; suport a la xarxa de centres col•laboradors amb l'objectiu d'apropar la informació a la població; suport a la formació d'estudiants i professionals en el camp de l'autonomia personal i els serveis socials, mitjançant xerrades i tallers formatius; i anàlisi de les normatives, els materials i els avenços tecnològics nous relacionats amb la matèria; i informació a les persones usuàries de les diferents ajudes del Departament de Benestar Social i Família i altres organismes públics i entitats privades existents per a l'autonomia personal, l'accessibilitat i la comunicació.

Font: departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya