CIU demana al Govern la inclusió en el barem de discapacitats d’aquelles que són d’origen orgànic, per equiparar-les amb les de tipus físic o psíquic

La Comissió de Sanitat i Consum del Senat ha debatut una moció de Convergència i Unió (CIU) que demana al Govern la inclusió de les discapacitats orgàniques, especialment les cardiopaties congènites, en el mateix barem que les de tipus físic o psíquic, per així equiparar-les al mateix nivell. La intenció de CIU és que es revisin els criteris mèdics actuals per a aquest tipus de discapacitats. Generalment les discapacitats d’origen orgànic són causades per malalties de tipus genètic, entre les que destaquen grans grups com les relacionades amb errors congènits del metabolisme, com la fibrosi quística o l’hipotiroidisme, i per altra banda les malalties de desenvolupament posterior, com el Crohn, la colitis ulcerosa o algunes hemofilies.

Segons CIU, els criteris mèdics actuals no tenen en compte les múltiples repercussions que ocasionen aquest tipus de malalties, tant en l’evolució de la patologia com dels tractaments. Aquests tipus de malalts poden tenir problemes per portar una “existència normal”, diu el partit convergent, ja que segons la seva patologia poden viure amb limitacions i dificultats per realitzar “les tasques habituals de la vida quotidiana”. Des dels nens al seguir l’escolarització amb regularitat, fins al mantenir un lloc de treball després de la seva incorporació en el mercat laboral, degut a les diverses dificultats físiques.

Font: Europa Press