Satisfacció de la Taula del Tercer Sector per la sentència del Tribunal Constitucional sobre el 0,7% de l’IRPF

D’ACORD AMB LA SENTÈNCIA, LA GENERALITAT PODRIA GESTIONAR A PARTIR D’ARA ELS RECURSOS DEL 0,7% DE L’IRPF

La Taula del Tercer Sector, entitat de la qual forma part la Confederació ECOM Catalunya, mostra la seva satisfacció després que el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries hagi anunciat aquest matí a Catalunya Ràdio, que a partir d’ara la Generalitat podrà gestionar els diners de la casella per a finalitats socials de la declaració de la renda, d’acord amb una sentència recent del Tribunal Constitucional que ha donat la raó parcialment a la Generalitat en relació a un conflicte de competències plantejat l’any 2005 davant de l’alt tribunal pel Govern català.

Cal recordar que el traspàs del 0,7% de l’IRPF per a fins socials era una reivindicació històrica de la Taula del Tercer Sector i del Govern català, la qual també havia estat assumida per tots els partits polítics catalans, menys el PP, en els seus respectius programes electorals.

La Taula del Tercer Sector considera que la sentència del Tribunal Constitucional suposa un avenç importantíssim en la reivindicació històrica per a la gestió des de Catalunya dels fons del 0,7% de l’IRPF per almenys per tres motius:

1. Perquè reconeix i preserva les competències exclusives de les Comunitats Autònomes en l’àmbit de les polítiques socials, reconegudes per la Constitució. Malgrat aquesta evidència, des de l’existència de la casella de finalitats socials de l’IRPF, fa més de 20 anys, sempre ha estat el govern de l’Estat qui ha gestionat i distribuït aquests recursos entre les entitats socials de tot el territori.

2. Perquè podria conduir a la superació d’un greuge històric que ve patint Catalunya en la distribució d’aquests recursos. Catalunya ha vingut recaptant un 28% del total d’Espanya, i únicament n’ha rebut un 14% aproximadament, any rere any. Així, i segons dades facilitades pel Conseller Cleries aquest matí, el 2011 Catalunya ha rebut 29 milions d’euros malgrat haver-ne recaptat 49. La Taula del Tercer Sector preveu que la sentència tornarà a obrir el debat sobre la distribució territorial d’aquests diners, i confia que el resultat final sigui més equitatiu i just per a Catalunya del que ho ha estat fins ara.

3. Perquè també podrà comportar la introducció de més transparència i de nous criteris més objectius, en un sistema que fins ara s’ha caracteritzat per la seva opacitat i discrecionalitat, especialment pel què fa a la distribució territorial.