Montse Bertran, nova presidenta d'ASPID

Montse Bertran Renaches ha estat elegida nova presidenta de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), federada a ECOM, en l’Assemblea General Extraordinària que ha tingut lloc aquest dijous 24 de maig a la seu de l’entitat. Substitueix en el càrrec a Josep Giralt, que ha presidit l’associació des de la seva fundació, l’any 1994.
El canvi en la residència respon a “un relleu generacional”, van explicar Giralt i Bertran, i van anunciar que es continuarà la política duta a terme fins ara per l’associació.
Bertran ha explicat que un dels reptes principals que afronta com a presidenta és “treballar per defensar els drets de les persones amb discapacitat, drets que ara estan fortament amenaçats sobretot pel que fa a la integració laboral”. Al seu parer, “actualment parlem de
retallades socials, però el tema és molt més greu, perquè en realitat estem perdent els drets fonamentals de les persones”.
La nova presidenta s’ha referit als problemes de finançament que pateixen les entitats com ASPID i el perill que suposa “la retallada radical en les subvencions procedents de l’Administració”.

Bertran ha especificat que la manca de recursos és
especialment evident en l’àmbit de la integració laboral de les persones amb discapacitat, ja que “les polítiques actives d’ocupació en el mercat ordinari estan tocades de mort, ja que hi ha un pressupost zero”, mentre
que les bonificacions als centres especials de treball, fins ara del 75%, es reduiran considerablement (probablement al 50%, que és el mínim que
marca la llei), la qual cosa tallarà l’accés a aquests centres de moltes persones amb discapacitat.

Respecte al Centre d’Atenció Diürna d’ASPID, ha afirmat que “ara per ara és un servei sanejat, però caldrà veure si l’Administració segueix apostant per aquest model”.

Bertran alerta que “tots els àmbits de la gestió d’ASPID estan afectats i correm un risc evident de perdre qualitat
en el servei”. Un problema afegit és que l’entitat “està sufragant serveis que no sap si mantindran el finançament institucional que tenien fins ara, la qual cosa podria provocar un endeutament perillós”.

D'altra banda, l'ex president d'ASPID ha remarcat que el nou equip “està format per gent jove i molt preparada”, que “mantindrà una línia continuista” però que “haurà de lluitar molt, perquè aquest és el moment més difícil per a l’entitat si considerem la conjuntura general”.
Giralt ha afegit que en els pròxims anys no es desvincularà de l’actual junta: “seguiré treballant amb aquest equip fins al final de la legislatura, el febrer de 2014”.
Montse Bertran és nascuda a Lleida. És diplomada en Treball Social i té el postgrau en mediació i resolució de conflictes i el títol d’expert en inserció laboral per a col·lectiu en risc d’exclusió.
La seva primera feina va ser com a monitora de persones amb discapacitat intel·lectual. L’any 2001 va començar la seva vinculació amb l’associació ASPID com orientadora laboral al Servei d’Intermediació Laboral. Al llarg d'aquests anys, la seva trajectòria professional a l’entitat ha anat evolucionant: va assumir la direcció del Servei d’Intermediació Laboral i posteriorment la direcció de serveis que s’ofereixen als associats. Al 2005 va entrar a formar part de la junta directiva d’ASPID, amb la funció de vocal. Com a membre de junta, Bertran ha participat en diferents taules i plataformes del tercer sector, en representació de l’entitat.