Famma denuncia la complexitat de l'IVA superreduït per a persones amb discapacitat

La Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat de Madrid (Famma-Cocemfe Madrid), ha denunciat les dificultats que tenen les persones amb discapacitat per poder beneficiar-se de l’aplicació de l'IVA superreduït en l’adquisició, adaptació i reparació de vehicles.

MAYTE ANTONA. Per això, Famma reclama l'Administració que reculli la seva demanda i simplifiqui els tràmits. "Ha d’agilitzar els passos que s’han d’efectuar fins a la data per aconseguir l’aplicació de l'IVA superreduït, com així marca la Llei 6/2006, de 24 d’abril", en l’adquisició, adaptació i reparació de vehicles per a persones amb discapacitat que reuneixin certs requisits, sosté aquest col·lectiu.

Aquesta llei, promulgada per afavorir les persones amb mobilitat reduïda que compleixin certs requisits, fixa un IVA del 4% per a l’adquisició, adaptació i reparació de vehicles d’aquest col·lectiu. Però, quan una persona amb discapacitat adquireix un vehicle nou, de primera matriculació, ha de sol·licitar a l'Agència Tributària (AEAT) l’exempció de l'impost de matriculació (Llei 38/192, de 28 de novembre) i l’aplicació de l'IVA superreduït.

Segons el president de Famma, Javier Font, "si es necessiten els serveis d’un taller de reparacions, el procediment es torna complex: primer has d’abonar la factura, carregada amb el seu corresponent IVA normal, 16%. Després, amb el Certificat de Discapacitat, i el grau de Mobilitat Reduïda i la factura, ha de presentar una sol·licitud en l'AEAT perquè el reconegui expressament l’aplicació de l'IVA superreduït. Tercer, si la resolució és favorable ha de tornar al taller i sol·licitar que el taller li torni la diferència. Un procediment tan complex, que moltes persones desisteixen en reclamar l’ajuda".

Font assegura que: "en aquesta era d’avenços tecnològics, d’informació en ordinadors, assegurança que hi ha una altra manera de fer que no impliqui aquest absurd pelegrinatge que hi ha obligat a realitzar una persona, amb mobilitat reduïda, per estalviar-se uns euros".

Font proposa que, "després de l’exempció de l'Impost de Matriculació i l’aplicació de l'IVA superreduït, es facilités un codi al titular de l’exempció que pogués figurar a les factures en les quals se li apliqui, per qualsevol motiu recollit en el desenvolupament de la Llei, el tipus del 4%, en lloc de fer-lo peregrinar per les finestretes administratives, sobretot tenint en compte la seva mobilitat reduïda."

Font: Crònica Social