Front comú per reclamar el compliment de la sentència del Suprem sobre el 0,7%

Les entitats socials de Catalunya, entre elles Ecom, que representen el 23% del conjunt del Tercer Sector Social Espanyol, van reunir-se divendres amb el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i van establir un front comú per reclamar al govern de l’Estat que acati la sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre passat respecte el 0,7% de l’IRPF.

La nota de premsa del Departament recorda que poques setmanes després de la sentència del Tribunal Suprem, representants del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad van exposar-li al conseller en una reunió a Madrid que no tenien intenció d’acatar la sentència i que pensaven fer la convocatòria de les subvencions igual que en anys anteriors.

Les entitats socials han demostrat el seu suport sense fissures a la reclamació històrica del govern català i de la Taula del Tercer Sector per al traspàs a Catalunya dels recursos de la casella 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials. L’opinió compartida entre el Govern i el Tercer Sector és que la Generalitat ha de gestionar les subvencions per a programes de cooperació i voluntariat socials a les entitats catalanes amb uns diners que provenen de les aportacions de les declaracions de renda de la ciutadania catalana.

A la reunió també van participar i van donar el seu suport membres d’entitats catalanes que alhora formen part d’organitzacions estatals com ara Càritas, la Federació Catalana de la Unió Democràtica de Pensionistes (la seva entitat referent estatal és UDP), o el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (la seva entitat referent estatal és Cermi), entre d’altres.

Durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras va denunciar que el govern de l’Estat “no reconeix el que ens diuen les sentències judicials” i va destacar el fort i ric teixit associatiu que té Catalunya respecte altres comunitats de l’Estat. Guiteras va recordar la seva total disposició a establir ponts de diàleg amb el govern de l’Estat i les plataformes Estatals del Tercer Sector per tal de trobar una solució a aquest tema.

Per la seva banda, la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, va ressaltar la necessitat de distribuir els diners recaptats a través de la casella de fins socials des de Catalunya ja que “des de la proximitat es gestionen molt millor els projectes adreçats a atendre les persones més vulnerables”. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va insistir en aquest punt, en la necessitat d’aquests recursos en la situación de crisi económica que atravessa el país.

El conseller va destacar que “sobretot, es tracta d’exigir respecte al nostre autogovern, a la nostra dignitat nacional”. Així mateix, va recordar que “el nostre Estatut estableix les nostres competències exclusives en aquest sentit” i que una sentència del Tribunal Constitucional i una altra del Tribunal Suprem, “avalen les nostres reivindicacions”.

El conseller va reclamar fermament el compliment de la sentència del Suprem i va apel•lar al govern de l’Estat: “s’han d’acatar totes les sentències judicials; les que agraden i les que no”.

El front comú entre entitats socials i el govern català va ser posat de relleu per Cleries, que permetrà “ser més forts” i fer acatar la sentència.