El govern recorrerà al Constitucional la nova distribució del 0,7% de l'IRPF
La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va anunciar ahir que recorrerà al Tribunal Constitucional l'ordre del Ministeri d'Educació, Polítiques Socials i Esports que deixa fora més d'un centenar d'entitats catalanes del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials. Capdevila va denunciar, a la sortida de la conferència sectorial d'Afers Socials, que la decisió suposa una invasió de competències i un incompliment dels acords adoptats al Congrés dels Diputats el mes de setembre passat. Les entitats demanen a la Generalitat i als partits polítics que «facin valer la seva veu» per tal que la proposta «no tiri endavant» i que es garanteixin més recursos.
Un altre maldecap per a la Generalitat i les entitats del tercer sector pel repartiment dels fons provinents de la «creueta» dedicada a finalitats socials en la declaració de la renda. La ministra d'Educació, Mercedes Cabrera, va presentar ahir a les comunitats els criteris per accedir a un fons de 190 milions provinents del 0,7% de l'IRPF incloent-hi, com a novetat, que només podran beneficiar-se'n les ONG d'àmbit estatal o les que actuen en més d'un territori. Capdevila denunciava, a la sortida de la reunió, l'exclusió dels ajuts de les entitats que només treballen a Catalunya i anunciava que el govern no es quedarà amb els braços plegats i presentarà un recurs al Constitucional després de demanar a la ministra la retirada de la iniciativa i obtenir com a resposta que es tracta «d'una decisió molt meditada i volguda». Per Cabrera, l'ordre no suposa cap limitació, perquè les associacions catalanes es poden unir amb organitzacions semblants d'altres comunitats per presentar una proposta conjunta per rebre els ajuts. Capdevila, però, argumentava que moltes entitats no tindran capacitat per fer-ho i es quedaran fora d'aquesta convocatòria.
Segons Capdevila, la gestió del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials posa de manifest un cop més «la necessitat de més autogovern a Catalunya», ja que la proposta suposa «una invasió de competències», perquè l'Estatut atorga la gestió de les subvencions vinculades a la renda i, a més, un incompliment de l'acord adoptat al Congrés dels Diputats el mes de setembre passat, amb el suport de tots els grups excepte el del PP, per avançar en la territorialització del repartiment d'aquests ajuts. Una setmana després de l'acord, el govern ja anunciava, però, que no estava disposat a complir-lo. La gestió d'aquestes subvencions, amb tot, tornarà a ser discutida al Congrés. CiU ha presentat una proposició no de llei per evitar que l'executiu estatal n'exclogui les ONG locals i per tornar a reclamar que es territorialitzin els recursos per comunitats.
ATURAR LA DECISIÓ
Carles Barba, el president de la Taula del Tercer Sector Social –una plataforma que aplega unes 3.000 entitats que treballen amb col·lectius desafavorits– feia una crida ahir a la Generalitat i als partits polítics a fer un front comú per negociar amb l'Estat i per aconseguir que s'aturi la iniciativa. «Amb el recurs es busca resoldre el tema a mig i llarg termini, i el que necessitem són solucions a curt termini. Esperem que s'imposi el sentit comú», afirmava. Barba creu que la solució més òptima seria la de crear un tram autonòmic perquè «la Generalitat pogués gestionar el 50% dels diners recaptats a Catalunya i repartir-los en entitats locals i autonòmiques». La resta, segons Barba, es destinaria a les d'àmbit estatal. Considera que l'anunci és inoportú, ja que arriba en un moment de crisi i quan calen més recursos pels desafavorits. En aquest sentit, Capdevila va assegurar que la Generalitat evitarà que les ONG afectades tanquin les portes.
Font: El Punt