Conclusions de les XIV Jornades Nacionals de Psoriasi 2010

Més de 900 persones han assistit aquest any a les XIV Jornades Nacionals de Psoriasi, activitat organitzada per l'associació d'àmbit nacional Acció Psoriasi en col·laboració amb els Col·legis Oficials de Farmacèutics de les ciutats que les han acollit, i l'objectiu essencial de les quals ha estat apropar el coneixement d'aquesta malaltia, a través de la informació i de la formació, als afectats, a la població i als diferents col·lectius sanitaris que intervenen en aquesta patologia crònica multidisciplinari.

Aquest 2010, i amb pocs dies de diferència, aquesta Jornada s'ha celebrat a Barcelona (8 de maig), Ourense (12 de maig), Logronyo (20 de maig), Palma de Mallorca (1 de juny), Madrid (8 de juny), Castelló (10 de juny) i San Sebastià (15 de juny).

Les Jornades han servit per comunicar, als afectats, els beneficis dels nous tractaments biològics, i han estat plataformes en les quals expressar la preocupació dels pacients respecte als probables retalls econòmics que, en matèria de tractament, poden derivar de l'actual crisi econòmica.

En aquest sentit, els dirigents d'Acció Psoriasi asseguren que existeix un cert temor a què aquests retalls incideixin negativament en la qualitat del tractament que puguin rebre en el futur, i asseguren que el sistema sanitari no és el responsable de generar aquesta crisi, per la qual cosa no hauria de sofrir en primera instància les conseqüències de la mateixa.

Recorden que, en els últims anys, el sistema sanitari ha estat capaç d'assumir un augment de la demanda associada a majors necessitats de salut, comorbiditat i un increment de la població objecte d'assistència, sense que això s'hagi vist acompanyat d'un augment equivalent dels pressuposts destinats a sanitat i amb garanties en els nivells de qualitat assistencial. Així mateix, se subratlla el fet que la sanitat és un dels pilars de l'Estat de Benestar i que ha de ser contemplada com una inversió i no com una despesa, per la qual cosa no s'entén l'actitud|postura que vol adoptar el Govern en aquest sentit.

Segons la presidenta d'Acció Psoriasi, Joana Maria del Molino, "l'assistència a les Jornades està demostrant la confiança que en nosaltres han posat tant els pacients com les autoritats sanitàries, per la qual cosa ens comprometem a continuar celebrant-les en els pròxims anys, ja que hem comprès que és precís continuar treballant per millorar el coneixement de la malaltia i l'atenció que reben les persones afectades".

'EN PRIMER PLA', UN DOCUMENTAL SOBRE LA PSORIASI
Coincidint amb la celebració d'aquesta XIV Jornades Nacionals de Psoriasi 2010, es va presentar un documental que reflecteix les dificultats que experimenten els pacients amb psoriasi per relacionar-se amb el seu entorn. El vídeo, titulat "En primer pla", relata, per primera vegada a Espanya, la vida quotidiana de set persones que pateixen psoriasi i que han aconseguit superar una malaltia que els ha minat psicològicament durant part de les seves vides. Aquesta és una iniciativa desenvolupada en el marc d'un projecte internacional d'IFPA (denominat Under The Spotlight, en anglès), liderada per l'associació d'afectats de psoriasi i familiars Acción Psoriasi, amb el suport de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), i la col·laboració d'Abbott.