5.105 noves places per atendre persones amb dependència a Catalunya

El Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya crearà i millorarà al llarg d’aquest any 5.105 places per atendre persones amb dependència. Així ho recull el conveni signat ahir al matí entre la consellera Carme Capdevila i la secretària d’Estat de Serveis Socials, Famílies i Discapacitat, Amparo Valcarce. Tot plegat suposarà una inversió de gairebé 62 milions d’euros amb la qual, a més, es crearan més de 5.300 llocs de treball.
Aquest conjunt d’actuacions forma part del Fons Especial de l’Estat per a la dinamització de l’economia i l’ocupació aprovat recentment pel Govern espanyol i destinat a actuacions vinculades amb l’atenció a la dependència. Dels 400 milions que el Fons destina a totes les Comunitats, Catalunya rebrà 61.965.893 euros.
Aquests diners es distribuiran en tres paquets. El primer està dotat amb 9.784.940,9 euros i inclou actuacions de modernització de centres i instal·lacions dedicats a la prestació de serveis d’atenció i prevenció de la dependència; d’adequació de centres i serveis a les exigències normatives; i d’actuacions que serveixin per transformar places de no dependents en places per atendre persones en situació de dependència. La inversió corresponent a aquesta partida permetrà millorar unes 210 places.
El segon paquet d’ajudes està dotat amb un import de 30.492.926,1 euros. Aquests diners serviran per ampliar l’oferta de places en centres i serveis d’atenció a la dependència i inclouen la inversió en noves places diürnes i residencials, i la inversió en la creació de places d’atenció a la dependència en el medi rural. Aquesta inversió permetrà crear unes 2.434 places.

Finalment, el conveni amb el Ministeri també incorpora una tercera partida de 21.688.062 euros. Aquest paquet inclou inversions en allotjaments particulars per adequar-los i afavorir la permanència de les persones amb dependència a casa seva (302.219,65 euros), programes dedicats a la millora de la infraestructura per ampliar els serveis d’ajuda domiciliària i de transport (1.500.000 euros) i actuacions de gestió de nous serveis del catàleg mitjançant compra o concert (es destinaran 19.885.842,35 euros i permetrà concertar 2.461 places).

Font: Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya