Dos de cada tres catalans susceptibles a rebre ajudes per la seva discapacitat quedaran al marge de la normativa al 2009

Segons un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), presentat el passat divendres 12 de desembre, s’estableix que, de les 140.000 persones que han sol·licitat a Catalunya la Llei d’Autonomia Personal, tan sols unes 67.000 persones rebran la prestació econòmica. Els motius d’aquest fet van des de la dolenta planificació de la llei, fins a la lentitud en la seva aplicació, passant per la falta de finançament per a pagar les ajudes i per la falta d’informació rebuda per les persones que podrien tenir dret a rebre prestacions. Acció Social justifica aquest fet dient que “la demanda quasi triplica la previsió inicial”.

Segons María Luisa Fernández, consellera del CTESC i coautota de l’informe “la llei és positiva, però la seva incidència en la població es un desengany. L’any vinent sols una tercera part dels dependents rebrà l’ajuda que es va prometre als afectats”. Dels 204.000 catalans que es podrien acollir a la llei, uns 67.000 rebran algun tipus de prestació durant els propers 12 mesos, segons adverteix l’informe. Fins ara, les peticions d’ajuda sols eren aproximadament unes 140.000 dels 204.000 possibles. L’autora de l’informe destaca que hi ha uns 80.000 dependents que ni tan sols han sol·licitat l’ajuda, ja que diu que “no s’ha informat prou a la gent que pot demanar aquestes prestacions”.

La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, es justifica dient que “les previsions inicials quasi s’han triplicat. El més important és que al 2009 hi haurà més ajudes que al 2008 i més que a la resta d’Espanya”. Els càlculs fets pel Govern central l’any 2005 van quedar curts des del primer dia. Els números indiquen que Catalunya ha desenvolupat més la normativa que la resta de les comunitats autònomes. L’any 2006 també la Generalitat va presentar un informe on ja es recollia que les previsions del Govern central eren inassumibles. Tot i així, res ha evitat que les dades reals no quadrin amb el desenvolupament de la llei.