La pluja desllueix l’acte lúdic i reivindicatiu organitzat per ECOM per exigir la garantia del dret a l’autonomia personal de les persones amb discapacitat

Les incidències meteorològiques van deslluir dissabte el matí, l’acte programat per ECOM a la plaça Universitat, sota la proclama ‘Prou cadenes! Més autonomia personal, menys dependència, per reclamar la garantia del dret de les persones amb discapacitat física, un dret que els hi és reconegut, però que en les circumstàncies actuals no poden exercir. Malgrat la pluja,més d’un centenar de persones, ¾ parts d’elles persones amb discapacitat, es van acostar a la plaça Universitat de Barcelona, per posar la seva anella a la cadena, juntament amb un missatge reivindicatiu.
Durant poc més d’una hora, amb la participació de cadascun dels assistents, es va anar construint una cadena, que va arribar a tenir cap a les 11 del matí unes 150 anelles, que van ser col·locades una a una per cadascun dels assistents, juntament amb un missatge reivindicatiu que hi havien escrit.
Alguns dels missatges i de les reivindicacions escrites pels assistents són: esborrem les barreres arquitectòniques; que es compleixi el sentit comú en defensa de les persones amb discapacitat; que hi hagi integració laboral per tothom i que es pugui accedir a una feina estable; que es trenquin les barreres sexuals de la discapacitat; més pensions per a tothom; llibertat d’elecció en la forma de viure; escola inclusiva; que les persones amb discapacitat puguin fer servir el transport públic com tothom...
Poc després de les 11 del matí, ECOM va decidir cancel·lar l’acte a causa de la intensitat de la pluja. Davant la impossibilitat de dur a terme tot el programa previst es va anul·lar l’actuació de la companyia Planeta Impro, el trivial de la discapacitat, i l’enlairada de globus final.

L’acte es va tancar igualment amb la lectura del manifest per part d’algunes de les persones amb discapacitat assistents, tots membres de diferents entitats d’ECOM.

LLEI DE SERVEIS SOCIALS DE CATALUNYA, UNA ALTRA NORMATIVA INSUFICIENT

La recentment aprovada Llei de Serveis Socials de Catalunya i la seva Cartera de Serveis Socials de Catalunya per als anys 2008 i 2009 va ser el centre de la reivindicació d’ECOM perquè, com va afirmar María José Vázquez, presidenta de l’entitat, “aquesta Cartera de Serveis no avança en la garantia de prestació de serveis ni un pas al que ja estava reconegut”. “El col·lectiu de persones amb discapacitat de Catalunya havia abocat moltes expectatives en aquesta llei catalana i un cop més ens hem trobat que les nostres expectatives no s’han vist acomplertes”, va afegir.
De les carències d’aquesta Cartera de Serveis, ECOM va ressaltar com a les més preocupants: el fet que manté unes prestacions econòmiques totalment insuficients i un sistema d’incompatibilitats que finalment es tradueixen en millores ridícules per a les persones amb majors necessitats de suport; que no reconeix el dret a rebre serveis que són absolutament necessaris com el Transport Adaptat, el Servei d’Autonomia a la Pròpia Llar o Serveis de Suport per a la Integració Laboral; que no dissenya un Servei d’Assistent Personal amb una visió ampla i global que permeti les persones amb discapacitat física escollir el lloc i estil de vida que millor s’adeqüi a la seva personalitat; i que no desenvolupa el capítol de l’assistència tecnològica que la Llei espanyola encarrega a les Comunitats Autònomes, entre d’altres. Maria José Vázquez va comentar també que “és indignant que, en un país avançat com Catalunya les persones hagin de seguir cobrint els costos dels serveis socials”. “No sols això, és surrealista que el Govern no hagi previst un pressupost suficient ni per arribar als ‘nivells d’objectius a assolir’ que la pròpia Cartera de Serveis estableix pel període de dos anys que serà vigent”, va afegir.