Àngels Guiteras: “Catalunya necessita un Tercer Sector fort i reconegut per sortir de la crisi”

La presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, ha estat la convidada al col•loqui ‘Primera Plana’ organitzat per El Periódico de Catalunya i que s’ha celebrat a l’Hotel Juan Carlos I de Barcelona aquest matí. A la trobada hi han assistit unes 160 persones de la classe política catalana i de la societat civil. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries també ha assistit al col•loqui. Guiteras ha pronunciat la conferència ‘La rellevància del Tercer Sector davant la crisi econòmica i social”; una conferència que ha estat presentada pel director de El Periódico de Catalunya, Enric Hernández.

Durant la seva conferència, Guiteras ha manifestat que “Catalunya necessita un Tercer Sector fort, unit i ben organitzat” i ha definit el Tercer Sector Social com un “actor estratègic en la superació de la crisi actual en els seus aspectes societaris i de valors”. Per Guiteras, “les entitats del Tercer Sector som, en el seu conjunt, un actor cada cop més referent en l’exigència de la centralitat de les polítiques de cohesió, i en l’exigència del seu desplegament. El Tercer Sector som un element de racionalitat i d’esperança, i de transmutació de valors, no per gestionar la crisi social, sinó per fer-nos forts en l’adversitat i establir l’escenari d’ un futur de més gran progrés social, econòmic i democràtic”.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector també ha lamentat que “malgrat aquesta rellevància del Tercer Sector, encara estem patint importants discriminacions com per exemple per mitjà de l’actual tractament de l’IVA en els procediments de contractació pública”.

Pel què fa a la relació amb les administracions, Guiteras ha defensat que “si no hi ha equitat no hi ha eficiència. I per això estem fent propostes a les Administracions en els àmbits de la contractació i de la concertació encaminades a que tinguin més en compte el valor afegit i específic del Tercer Sector. Per mitjà, per exemple, de clàusules socials en els procediments de contractació pública que permetin preservar la qualitat dels serveis públics d’atenció a les persones, i superar la tendència actual de molts concursos que més que situar regles del joc en els plecs de condicions, el que semblen son paperetes de jocs d’atzar, en les quals no s’hi estableix el preu fix del servei i l’adjudicació es basa només en qui fa l’aposta més barata”.

A la part final de la conferència Àngels Guiteras ha recordat que “ens cal reconèixer, promoure i enfortir el Tercer Sector com la gran infraestructura organitzativa de la nostra societat amb capacitat de generar cohesió i desenvolupament social, i d’aprofundir la democràcia, dues dimensions que avui necessitem de manera prioritària.